dimecres, 28 d’abril del 2010

Una mirada gràfica a la visita del cardenal Bertone

Foto El País 26 abril 2010

Els diaris ho són tot menys càndids alhora de tractar la informació. Aquests dies he seguit amb interès la manera com els medis escrits presentaven la informació de la visita del cardenal Bertone a Barcelona. He quedat sorprès al veure algunes de les imatges gràfiques d'aquesta visita. He escollit algunes de les que m'han fet reflexionar sobre la possible no ingenuïtat dels medis. Un diari, El País del dilluns 26 d'abril, convida a associar l'entrada del cardenal Bertone a Santa Maria del Mar i la seva salutació al President José Montilla a la festivitat i alegria de la Fèria d’Abril, mostra del tipisme folklore, i a un espectacle controvertit com són les curses de braus. Resulta estrany aquesta grafisme a doble pàgina proposat pel diari El País. El cardenal Bertone, el President José Montilla, la Feria d'abril i els braus.

Foto El Periódico 27 abril 2010


Foto ABC 27 abril 2010

Foto La Razón 27 abril 2010

Les altres fotos, publicades el dimarts 27 d’abril, corresponen recullen l’entrada del cardenal Bertone al Palau de la Generalitat de Catalunya acompanyat del President José Montilla el dilluns 26 d’abril al matí. Aquí la curiositat està en alguns dels peus de les fotos. Cadascú ho interpreta des de la seva peculiar visió de la realitat.

Foto La Vanguardia 27 abril 2010

El diari La Vanguardia també té la seva particular mirada sobre els mateixos fets. El que era notícia comuna en la majoria dels diaris, el diari La Vanguardia li dóna un altre tractament gràfic. Si bé la crònica escrita de La Vanguardia ha estat excel·lent, tant la seva editorial com la crònica dels fets com l’article de l’Antoni Puigverd m’han agradat molt, no puc dir el mateix de les imatges gràfiques. Em pregunto, què és més noticia, l’anada del cardenal Bertone a la catedral o la seva entrada a la seu del govern català rebent tots els honors propis de la seva condició. Penso que aquest gest, en aquests moments de turbulències i critiques que cauen damunt de l’Església catòlica, és més rellevant que les imatges gràfiques fetes servir per il·lustrar el que havia fet el cardenal Bertone dilluns al matí. A més, si la crònica gràfica del matí recull altres entrevistes del cardenal Bertone, ¿per què no ensenyar la rebuda que el govern de Catalunya dispensava al màxim col·laborador de Benet XVI?. En aquest cas, em dóna la impressió de que La Vanguardia ha fet una editorial de contingut polític en el tractament gràfic.

En aquest punt, després de totes aquestes imatges, penso que cal que els lectors dels diarismereixen ser informats, a més de les cròniques escrites, també amb més equanimitat a través del tractament gràfic de les notícies.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada