divendres, 22 de gener del 2010

Monsenyor Ravasi , tot un plaer.

L'altre dia vaig tenir l'oportunitat de conèixer l'arquebisbe Ravasi i escoltar la seva conferencia a la fundació Maragall. Vaig quedar gratament sorprès de la seva capacitat comunicativa. El que diu es interessant i la manera com s'expressa fa atractiva la seva intervenció. Vaig saber que el ministre de cultura de la Santa Seu està interessat en dialogar amb la cultura catalana perquè coneix el seu actiu i potencial. Davant d'un grup de periodistes manifestà que aquest diàleg podria articular-se en torn de la trobada de la fe amb la cultura catalana i, de manera especial, en els àmbits de la creativitat artística contemporània. Catalunya és rica amb artistes que, des de posicions no creients, tenen capacitat de captar el transcendent. Pot ser no fora desencertat apropar i divulgar de nou amb esperit obert i integrador, especialment a Roma, la manera com el catolicisme català ha sabut dialogar i expressar-se a través d’una cultura específica i singular, com és la cultura catalana, sense que això minvés la seva universalitat.

L’arquebisbe Ravisa segur que fora receptiu a una iniciativa d’aquest tipus perquè és una persona interessada en que la cultura i l’art catòlic no quedin presoners de l'art religiós o d’aquelles concepcions pietoses de l’art. Per això considera important que el pensament catòlic i les expressions artístiques siguin dialogants en totes les tendències de la cultura contemporània. Creu que molts creadors contemporanis saben representar l’aspecte invisible de lo visible.
La conferència de monsenyor Ravasi fou un plaer intel·lectual. Escoltant-lo vaig experimentar el sentiment de trobar-me davant d’una persona que integra l’erudició i la divulgació sense tensions. La seva gran capacitat comunicativa no banalitza la profunditat del seu missatge. La seva empatia el fa ser entenedor i proper. No és cap casualitat que l’auditori de la Pedrera estigués ple de gom a gom. Hi havia molta expectativa en conèixer a monsenyor Ravasi, de qui es sabia que era una personatge extraordinari. Penso que poques persones es poden incomodar amb el discurs teològic i cultural de l'arquebisbe Ravasi. Parla per aquelles persones que tenen fe i per aquelles altres que, sense tenir fe, estan preocupats per l’esdevenidor de la humanitat. Espero que monsenyor Ravasi torni aviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada