dijous, 7 de març de 2013

Espiritualitat, el camí de la vida. Raimon Panikkar
S’acaba de publicar el volum Espiritualitat, el camí de la Vida, que de forma part de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. En aquesta obra, Panikkar respon a la pregunta ¿quina mena d'espiritualitat és la pròpia del nostre temps? Raimon Panikkar proposa ser una espiritualitat integral, és a dir, que ha d'implicar l'home en la seva totalitat, sense deixar de banda cap aspecte de la realitat recuperant la consciència de la seva unitat. L’espiritualitat panikkeriana convida a pensar l’home com a cos, com a ànima, com a polis i com a kosmos.. Panikkar convida a recuperar la consciència de la unitat que constituïm en pensar-nos com a cos, com a ànima, com a polis i com a kosmos. L'home no té un cos, sinó que és cos (una espiritualitat que fes abstracció del cos humà seria incompleta). Però l'home també és psyché, ànima conscient de si mateixa. Com també és polis (l'home no és un individu: és societat). I, finalment, l'home és kosmos, univers, món: la terra no és «l'altre», sinó que és part constitutiva de l'home.

Viscuda d'aquesta manera, la interioritat deixa de trobar-se en oposició dialèctica amb l'exterioritat, i permet descobrir el sentit de la vida en la joia, en les sofrences, en les passions, en tots i cadascun dels instants del present. Espiritualitat que Panikkar s’ha pres molt seriosament l’encarnació: l’espiritualitat passa pel nostre cos mortal. Tot esdevé ú.

El llibre Espiritualitat, el camí de la Vida aplega, entre altres textos de Panikkar, els llibres Icones del misteri, La joia pasqual, Benaurada senzillesa i part d’Invitació a la saviesa. L’edició de Fragmenta inclou un ampli glossari i un utilíssim índex onomàstic. El llibre constitueix el volum 1.2 de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, les obres completes del pensador, en curs de publicació a Fragmenta editorial. Aquest volum ara presentat és el setè (en ordre de publicació) de la vintena de toms previstos de l’Opera Omnia Raimon Panikkar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada