dilluns, 4 de març del 2013

La sociologia religiosa i l’elecció de Papa


¿Ha de ser sensible l’elecció del Papa a la realitat sociològica del catolicisme? ¿Han de tenir present els cardenals, reunits en conclau la distribució mundial del catolicisme?. Si fos així la catolicitat aporta una perspectiva interessant que condicionaria molt el perfil dels candidats a ser proposats com a nou Papa. En un recent informe sociològic del Pew Research Center, "La població catòlica global” identifica quins són avui els països amb major població catòlica  i com s’ha transformat el perfil sociològic del catolicisme mundial en l'últim segle.

L'estudi, que va enquestar a 232 països i territoris, considera que a l’any 2010 l'Església Catòlica està formada per 1.1. bilions en tot el món. En aquest estudi defineix com adherents els que s'auto - identifiquen com a catòlics. Això inclou tant els més ortodoxes com aquells punts de vista que ho són poc i els que rarament van a l'església.

Brasil, amb quasi 127 milions de catòlics, és el país que té més catòlics del món i representa el 11,7 per cent de la població catòlica global. A continuació ve Mèxic (96 milions), Filipines (76 milions), Estats Units (75 milions), Itàlia (49 milions), Colòmbia (38 milions), França (38 milions), Polònia (35 milions), Espanya (35 milions) i la República Democràtica del Congo (31 milions). En conjunt, aquests 10 països representen el 55,6 per cent de la població en tot el món catòlic. Aquestes dades indiquen que al Brasil hi ha més catòlics que Itàlia, França i Polònia. Segons l'informe del centre Pew, al llarg del segle passat el nombre de catòlics de tot el món s'ha triplicat, passant d'un estimat de 291 milions el 1910 al voltant de 1,1 milions al 2010. No obstant això, el percentatge de catòlics a la població mundial s'ha mantingut relativament estable, a l’any 1910 els catòlics representaven el 17 % de la població mundial, i el 2010, els catòlics són el 16 % de la població mundial.

¿Tindran els cardenals reunits en conclau presents aquestes dades? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada