diumenge, 17 de març del 2013

Georg Gaenswein


En els primers dies del papa Francesc hi ha un detall que no passa inadvertit, el pare Georg Gaenswein està constantment al costat del papa. Efectivament en les primeres aparicions públiques: des de l'oració en Santa María Mayor a la trobada amb els periodistes a l'Aula Pau VI. El paper d'arquebisbe Gaenswein en aquest inici de Pontificat, diuen els vaticanistes, va molt més allà del paper oficial de prefecte de la Casa Pontifícia. ¿Per què el secretari del papa dimissionari Benet XVI acompanya sempre al nou Pontífex en cerimònies i audiències?. Molt probablement perquè aquesta proximitat li permet posar a la seva disposició el seu coneixement de 8 anys de pontificat de Ratzinger.

Com també pot informar-lo de qüestions que van quedar pendents: l’escàndol Vatileaks, la tornada dels lefebvrians en comunió amb Roma, la reforma de la cúria, les finances del Vaticà. És ell, segons sembla, qui fa de pont entre els dos pontificats. Figura absolutament inèdita en la història de l'església. El pare Georg és el punt de contacte entre el Papa actual i l'emèrit. Conserva la funció de secretari de Ratzinger i segueix vivint amb ell en Castel Gandolfo, però al mateix temps dirigeix la «Pontificalis Domus» del seu successor Bergoglio. Més enllà de qualsevol protocol, actua de corretja de transmissió en la insidiosa fase d'inici del pontificat.

 Sembla ser que el pare Georg Gaenswein està amb Francesc no tant per les seves actuals funcions en el Palau Apostòlic com per estar fent, per compte de Ratzinger, el lliurament de consells sobre els temes delicats. En una paraula, la presència (i el consell) de monsenyor Gaenswein és la manera com Benet XVI ajuda a Bergoglio en els meandres de la Cúria romana i el protegeix en la relliscosa fase de transició. El Pare Georg és qui té el dossier Vatileaks que ha de ser lliurat a Francisco. Segons sembla l'encàrrec que té el pare George Gaenswein és donar a Francesc bons consells sobre com moure's en l'ambient de la cúria i sobreviure a ella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada