diumenge, 14 de desembre del 2008


He tingut l’oportunitat de llegir el darrer treball d’en Jordi Moreras sobre els musulmans a Catalunya. En el prefaci diu que els diferents analistes ens confirmen el caràcter estructural (i potser també re-estructurant) de la immigració en la nostra societat, ens estan dient que l'arribada i assentament de noves poblacions, però sobretot de noves formes de fer, de pensar i de creure, acabarà transformant decisivament aspectes d'aquesta societat.


El món del treball, o el rol social de l'escola i el fet religiós no poden entendre’s sense fer referència a la diversitat cultural i a la presència pública de la religió en la societat catalana. La paradoxa és que convivim en els mateixos barris tant autòctons com (nou)vinguts, però les nostres relacions revelen una evident incomunicació. La indiferència social amb la que ens havíem acostumat a viure a Catalunya, avui en dia es troba qüestionada pels imperatius d'una convivència que de nou cal construir.

El llibre analitza, en primer lloc, les quatre dècades de presència a musulmana a Catalunya i el reconeixement legal de l'Islam a Espanya. Després analitza la mesquita com a espai religiós, social i comunitari, així com la funció d’imam. En la part final del llibre en Jordi Moreras analitza l’evolució de la situació econòmica dels immigrants musulmans i quins han estat els principals conflictes entorn de la presència pública de l’Islam a Catalunya. El llibre es clou amb una proposta de condicions per l’encaix de l’Islam a Catalunya.

Crec que aquest llibre publicat per l'Institut Europeu de la Mediterrània ens ajuda entendre l’Islam a Catalunya. Aquesta comprensió ens permetrà avançar cap l’Islam de Catalunya i no sé, com afirmen convençuts alguns, arribar a un Islam català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada