dimarts, 23 de juny del 2009

Inauguració col·legi jueu Hatikva



Avui és un dia de festa per la comunitat catalana jueva: s’ha inaugurat el col·legi jueu Hatikva (esperança). En l’acte inaugural, Teodoro Burdman, en representació de la Comunitat Israelita de Barcelona i de les altres comunitats jueves de Catalunya, ha recordat el valor simbòlic d’aquest centre educatiu. El mateix nom del centre, Hatikva, exemplifica el mateix sentit d’esperança que guia la vida de la comunitat jueva al llarg de la història. El retorn a Sefarad és, per molts dels catalans jueus, una culminació de part d’aquesta esperança.

La mateixa paraula Torà (llei) té la seva arrel en el concepte ensenyament. Per això és molt important per la comunitat jueva de Catalunya tenir un col·legi on educar en llibertat, convivència, respecte mutu i amb excel·lència educativa. Esperança i educació són dues dimensions de la mateixa voluntat dels jueus catalans: sentir-se lliures, fidels a una identitat i arrelats a una terra que han escollit com a pròpia ver instal·lar les seves llars. Catalunya és, en aquest cas, part d’aquesta esperança. Aquesta esperança s'inscriu en un camí. L'educació, tal com s'ha dit en l'acte d'inauguració, dóna la llibertat per escollir el teu camí.

La vocació del col·legi Hatikva és servir a la comunitat jueva i a la societat catalana. És un col·legi obert, on la comunitat jueva volen que es trobin nens i nenes de diferents creences. Aquesta diversitat permet educar en el respecte i el reconeixement del valor de la diferència. Sense oblidar que els jueus tenen un identitat pròpia que cal transmetre per poder mantenir viu el sentiment de comunitat. La fidelitat a la tradició jueva es complementa, dins del projecte educatiu, amb l’educació al respecte a la diversitat i la integració a la societat catalana. Un signe d’aquest voluntat era la mateixa presència d’un pastor de la comunitat evangèlica local que sempre ha estat fet costat aquest projecte educatiu.

Moltes felicitats a la comunitat jueva catalana per aquesta escola. Ella culmina un llarg camí iniciat fa molts anys i que ara es fa realitat molt a prop del lloc on la família Stern, en els anys de la Shoa, acollien els jueus que podien fugir de la barbàrie nazi. L’escola Hatikva és una institució que vol fer dels nens i nenes, tal com es diu en un fulletó repartit a l’entrada, membres d’una ciutadania positiva, lleial a Catalunya i Espanya; guiats amb el compromís i la voluntat de col·laboració amb la societat i la comunitat. El projecte educatiu també té l’objectiu el desenvolupament autònom de les persones a través del pensament creatiu i crític. Tot un projecte d’educació humanística. Ben segur que aquesta escola facilitarà, tal com a dit Teodoro Burdman, que totes les persones es coneguin més, s’escoltin més i es coneguin millor per tal de créixer com a comunitat. Shalom, jazak u baruj (pau, fortalesa i múltiples benediccions).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada