dilluns, 15 de juny del 2009

Hostal Abat Cisneros de Montserrat

Avui s’ha commemorat a Montserrat una efemèride especial: els 50 anys de l’Hostal Abat Cisneros. L’origen d’aquest establiment es remunta a l’època de l’Abat Escarré quan, davant la demanda de tenir un espai hoteler a Montserrat i el risc de que es fes un Parador Nacional com algú havia proposat, es prengué la iniciativa de construir l’Hostal Abat Cisneros. L’encert de l’Abat Escarré fou avançar-se a aquesta iniciativa i encarregar a dos monjos joves, el pare Pere Busquets, arquitecte, i el pare Crisoleg Picas la realització d’aquesta obra. Fou un encert. L’obra de l’hostal Cisneros fou, ja en el seu temps, una proposta formalment atrevida i d’una estètica renovadora, tant en el concepte dels espais hotelers com en la idea d’un equipament d’aquest tipus dins d’un santuari. La romanitat de la seva façana evoca la vocació universal d'aquest santuari.

El nom de l’establiment és prou significatiu: Hostal Abat Cisneros. El nom sintetitza, com ha explicat en l’acte commemoratiu molt pedagògicament, l’Abat Josep Maria Soler, el sentit que la comunitat benedictina va voler donar a aquest establiment. No es volia fer un hotel més, sinó un establiment pels visitants i peregrins de Montserrat en el qual les persones fossin acollides segons l’esperit de la regla de Sant Benet: com a hostes. De tal manera que pugui realitzar-se allò que es diu en el capítol LIII de la Regla: “Tots els forasters que es presenten han de ser acollits com el Crist, ja que ell un dirà “Era foraster i em vau acollir”. Per això resultava més apropiat, ha dit l'abat Soler, el nom hostal en lloc al d'hotel. L’altre part del nom, Abat Cisneros, evoca al gran abat reformador de Montserrat que fou García Jiménez de Cisneros (1499-1510). El seu esperit s'ha projectat des dels inicis en l’establiment que porta el seu nom.

Avui s’han celebrat 50 anys i queda un futur per seguir acollint els hostes a Montserrat. L’Hostal Abat Cisneros té per endavant una llarga vida i ha de seguir cercant nous camins com ho anat fent en els darrers anys per tal d’arribar a ser el referent que és actualment en l’àmbit hoteler i en la restauració. Per molts anys, tant a la comunitat de Montserrat com a tots els homes i dones que han treballat per poder celebrar amb goig aquests 50 anys de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada