dijous, 21 de juliol del 2011

Creure, no és una ganga en alguns països

Preocupat per les restriccions a la llibertat religiosa en el món i cercant si existia algun estudi sobre aquesta he trobat un interessant informe del Pew Research Center’s forum on Religion & Public Life que estudià la situació de la llibertat religiosa en 198 països que agrupen el 99,5% de la població mundial. Segons aquest estudi 64 països, un terç dels països del món, exerceixen unes altes o molt altes restriccions sobre les religions. En aquests països viu el 70% de la població mundial.

Les restriccions sobre les religioses poden ser de dos tipus: les exercides per les lleis i les polítiques governamentals; i les practicades per la societat, institucions, grups o entitats. En algunes casos sobre totes les religions, els pocs, i en altres sobre les religions que són minoritàries. Arabia Saudí, Pakistani, Iran i Egipte són els països on es donen les més altes restriccions, tant per l’existència d’una legislació que no respecte la llibertat religiosa com per la pressió de la societat. No sempre lleis i societat tenen el mateix grau d’incidència. A Xina i Vietnam les lleis són molt restrictives de la llibertat religiosa però hi ha una gran respecte social, mentre que a Nigèria i Bangladesh, passa al contrari, hi ha una gran pressió social sobre les minories religioses amb unes lleis i una acció de govern permissiva. Un 48% dels països del món són poc restrictius sobre les religions, tot i que, per poques restriccions que hi hagin no existeix el zero absolut. Espanya presenta, en una escala de 0 (cap) a 10 (el màxim de restricció), un índex de 1,9 de restriccions per raons legals i un 1,8 de restriccions associades a hostilitats socials.

En 75 països, un 38%, les lleis i els governs limiten al dret de les persones de canviar de religió. En 178 països, un 90%, els grups religiosos s’han de registrar per poder practicar socialment la religió. En 117 països, un 59%, el fet d’haver-se de registrar provoca algunes dificultats a les minories religioses o s’adopten mesures clarament discriminatòries contra elles. En el 87% dels països s’han identificat tensions entre confessions religioses. En 126 països, un 64%, aquestes tensions acabaren en l’ús de la violència física. En 49 països, un 25%, hi han grups particulars que pressionen directament contra les minories religioses. La religió associada a fenòmens de terrorisme s’ha manifestat en 17 països. Les dades d’aquest estudio mostren que la llibertat religiosa, com a dret fonamental de les persones, és encara una irrealitat en molts països.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada