diumenge, 11 de setembre del 2011

Factor Artesà

Al carrer Saragossa 64 de Barcelona, tocant a la Ronda del Mig o al carrer Balmes, segons com es miri, hi ha una nova botiga que es diu Factor Artesà. Es tracta de la iniciativa d’un jove emprenedor que pretén introduir un nou concepte en l’àmbit de la gastronomia: identificar, certificar, comercialitzar i promocionar els artesans gastronòmics de proximitat i els productes que elaboren. En el manifest on es defineix la identitat que aquesta iniciativa es poden llegir coses tan interessants com: “el procés d'industrialització i globalització del sector agroalizmentari ha permès a les empreses produir aliments de tot tipus a baix cost.No obstant, la contrapartida d'aquest procés ha estat, en molts casos, la introducció d'ingredients atípics com alguns conservants, colorants, coadjuvants i additius en general, així com la utilització de matèries primeres de dubtosa qualitat i procedència, i processos d'elaboració totalment mecanitzats on el rol humà hi juga un paper pràcticament nul.”

Enfront d’aquesta realitat, aclaparadora de les cadenes de distribució majoritàries les alternatives són posibles . Això és el que es propasa aquesta iniciativa de Favtor Artesà. En l’escrit de presentació, el manifest funcional, es diu: “afortunadament, les cultures locals disposen d'una gran quantitat de petits elaboradors artesans de proximitat que han sabut contrarestar aquest efecte globalitzador i homogeneïtzador i lluiten cada dia amb la seva feina per defensar i mantenir el patrimoni gastronòmic local, i el conjunt de sabors, aromes, textures i colors dels productes autòctons. Uns productes elaborats amb el màxim respecte possible per la matèria primera i el seu entorn, que esdevenen naturals i sans no com una estratègia de marketing sinó com a conseqüència de l'únic objectiu de l'Artesà: elaborar el producte amb l'amor i estima que es mereix, de la manera més natural possible, minimitzant l'ús d'additius, i respectant la tradició heretada, ja sigui donant-li continuïtat o a través de la innovació. Aquest conjunt d'Artesans agroalimentaris representa un element més de la identitat cultural, social i gastronòmica de cada poble, un reflex de la idiosincràsia local, i són autèntics garants del patrimoni local, tant de la seva biodiversitat, de les tradicions heretades dels nostres avantpassats i de les tècniques més innovadores fruit d'aquest coneixement".

Benvinguda sigui aquesta iniciativa que cerca adhesions, de persones i institucions, preocupades en defensar el patrimoni cultural, social i gastronòmic de Catalunya. Per més informació o emprar el servei de compra on line es pot consulta http://www.factorartesa.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada