dijous, 8 de setembre del 2011

La moral de l'hinduisme

Preparant un material per un llibre he buscat quins eren els principis morals de la religió hinduista. Es tractava d’identificar aquells que poden considerar-se comuns tot i l’elevada diversitat de pràctiques i comportaments en aquesta religió. A partir dels textos dels Upanishad de l'escola Vedanta es poden trobar aquests elements comuns. Es tracta d’un conjunt de principis que poden identificar-se en dos grups.

Els Yama. Són els principis que regulen com les persones han de comportar-se en la seva relació amb els altres. Aquests principis són: la no violència, les persones han de ser pacients i amables amb els altres; la veracitat, no han de dir-se mentides i les persones han de ser honestes; no robar, ni es pot prendre o envejar el que és dels altres; la castedat, es considera que l'activitat sexual és negativa per al desenvolupament de l'espiritualitat;, la no possessió, despreniment dels béns materials, no acumular més del que es necessita.

Els Niyama. Són els principis que assenyalen com ha de ser la disposició interna de les persones per practicar l'hinduisme. Aquests són, entre uns altres: la neteja, les persones han d'anar netes i tenir uns hàbits saludables; l'alegria interior, acceptar amb alegria i pau interior el que succeeixi de tal manera que l'estat espiritual no estigui influït per elements externs; l'austeritat, que s’ha d'aconseguir mitjançant la disciplina corporal i mental; l'estudi, llegir i estudiar els textos sagrats i reflexionar sobre Déu; la dedicació a Déu, venerar la divinitat amb rituals específics i a través de la pràctica quotidiana.

Tota una proposta moral que es pot subscriure des de qualsevol religió.

1 comentari: