dimecres, 4 de gener del 2012

Les estadístiques religioses

Un dels problemes en tots els estudis sobre la sociologia de les religions és l’obtenció de les dades. La reserva constitucional que la majoria de països tenen sobre l’explicitació de les creences dificulta l’obtenció de les dades. El centre Pew d’estudis de les religions per fer el seu estudi mundial sobre el cristianisme ha fet servir diverses fonts de dades. Ha treballat amb 2.400 fonts de dades, entre les quals s’inclouen dades, censals i enquestes de població, obtingudes en 232 països. Tots les dades poblacionals sobre els països i territoris s’ha obtingut dels estudis de població de les Nacions Unides. En molts països, tanmateix, els censos i les enquestes no contenen informació detallada en sobre les denominacions religioses o els les afiliacions a moviments religiosos. Per això, les organitzacions cristianes són, en moltes ocasions, la font única
d'informació.

En el cas del catolicisme, el cristianisme ortodox i algunes denominacions protestants les pròpies esglésies tenen informació fiable. Però no passa al mateix amb algunes denominacions protestants, com són els moviments dits evangèlics i pentacostals i els baptistes i els metodistes, en els quals les dades són mes disperses. Aquesta particularitat fa que per algunes tradicions religioses calgui advertir la singularitat de l’obtenció de les dades estadístiques i emprar algunes rectificacions estadístiques. En el cas de dels evangèlics, pentecostals i carismàtiques s’han fet servir les dades aportades pel Centre per l'Estudi de Cristianisme Global.
Segons aquesta entitat, hi ha aproximadament 279 milions de cristians pentecostals i 305 milions de cristians carismàtics a tot el món (en total són 585 milions). Els cristians carismàtics són considerats nos no-pentecostals encara que les seves pràctiques espirituals estiguin relacionades amb el pentecostal isme. També cal considerar que hi ha més de 285 milions de cristians que no poden ser classificats com evangèlics però no pertanyen a cap esglésies evangèlica o associació evangèlica. Cal tenir present també que molts pentecostals i carismàtics també es consideren evangèlics, ja que aquestes categories no són excloents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada