diumenge, 1 de gener del 2012

Evolució demogràfica del cristianisme en els darrers 100 anys – V

¿On estan els cristians avui? L’estudi del centre Pew d’investigació sobre la religió i la vida pública publicat recentment sobre l’evolució del cristianisme en el món suggereix com a mínim quatre respostes possibles segon com es dividexi el món.

El Sud. En aquests darrers anys s’ha constatat un ràpid creixement del cristianisme en els països que integren allò que s’anomena el Sud. Això és especialment constantable a Àfrica, Asia i Llatinoamèrica. Aquest fet representa un canvi de tendència. Fa un segle, els països del Nord (Amèrica del Nord, Europa, Austràlia, Japó i Nova Zelanda) teneien quatre cops més cristians que els països del sud. Avui, l’estudi de Pew troba que en els països del sud hi ha 1.3 bilions de cristians (61%) versus els 860 milions del Nord Global (39%).

El nord. Malgrat que hi ha més cristians en els països del sud, la concentració de cristianes és molt més alt en els països del, on el 69% de la població és cristiana. Per contra, només el 24% de les persones que viuen en el sud són cristianes. Això és així perqué el la població del sud és aproximadament 4.5 cops més gran que la població del nord.

Una altra manera d’avaluar les dades demogràfiques és analitzar-les segons regions.

Europa. Al continent europeu ja no domina el conjunt del cristianisme com ho feia ara fa cent anys. Actualment a Europa hi ha el 26% de cristians.

América. Globalment, Amèrica, és la regió amb més cristians de tot el món. Més d’un terç dels cristians viuen a Amèrica (37%). Aproximadament el 86% de tota la població americana es considera cristiana. Els tres països amb més cristians a Amèrica són: Estats Units, Brasil i Mèxic. Aquests tres països tenen el 24% de tots els cristians del món. Proporció que quasi iguala a Europa, el 26% i és la mateixa que els països de la regió subsahariana, que també tenen el 24%. Tot i que el percentatge de cristians a Amèrica ha passat del 96% de 1910 al 86% al 2010 la seva incidència en el percentatge de cristians al món ha augmentat del 27% el 1910 al 37% actual.

Regió Sub-Sahariana i Asia-Oceà Pacífic. Actualment aquesta regió tenen uns 800 milions de Cristians, més o menys el mateix que tot Amèrica. I, dels deu països amb més cristians de tot el món, cinc són africans (Nigèria, República Democràtica del Congo i Etiòpia) o asiàstics (Filipines i Xina). A més, la regió sub-sahariana ha titngut un creixement notable en nombre dels cristians en relació al segle passat (ha passat dels 9 milions a l’any 1910 a més de 516 milions l’any 2010) i en la regió Àsia-Oceà Pacífic han passat de 28 milions l’any 1910 al més de 285 milions l’any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada