dimarts, 17 de febrer del 2009

Valors per un temps de crisi

La crisi financera té uns efectes tant profunds que, per tal de recuperar la confiança ciutadana en el sistema econòmic, caldrà introduir importants canvis econòmics i socials. Aquesta crisi ha robat el futur de moltes persones i ha agreujat les incerteses del present. S’han fet moltes reflexions sobre l’origen d’aquesta crisi. Existeixen moltes opinions que creuen que a la base d’aquesta crisi hi ha un problema de valors. Els experts consideren que en el món financer han dominat pràctiques basades en la condícia, l’avarícia, l’engany, la desconfiança, la manca de noblesa moral i la injustícia generada per la recerca de guanys ràpids a qualsevol preu.

Recentment la Facultat de Teologia a reflexionat sobre “La situació econòmica global. A la recerca d’uns criteris ètics”. Han estat dos dies d’una rica reflexió feta per experts de primera línia. Michel Camdessus, gobernador honorari del Banc de França, va assenyalar com a valors bàsics per sortir de la crisi: la responsabilitat i la solidaritat, i el sentit de ciutadania mundial. També va reclamar una veritable revolució ètica. Ricard Fornesa, president de Criteria Caixa, va recolzar la incorporació de criteris ètics a la gestió econòmica i recuperar els valors de l’esforça i el treball.

Per la seva part, el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, val dir que cal trobar solucions a la crisi “també en el camp dels grans valors i grans principis socials, molts dels quals tenen el seu origen en l’Evangeli. Es tracta d’anar creant una cultura de la responsabilitat, de l’amor i de la solidaritat”. Perquè, afirmà el cardenal, la crisi pot atribuir-se a mecanismes econòmics, financers i socials injustos. Les reflexions feta a la Facultat de Teologia estan perfectament alineades a la vindicació dels grans valors de l’Església catòlica feta pel President de la Generalitat, José Montilla, a les portes de la catedral de Tarragona, en ocasió de la cloenda de l’any jubilar de Sant Fructuós. El President Montilla afirmà que “cal emfatitzar aquells valors, que tenen la seva arrel en l’Església catòlica, com són la llibertat i la justícia, l’esforç i la solidaritat. Valors que cobren especial importància en els temps de crisis ”.

2 comentaris:

  1. http://elintegrismoespecado.blogspot.com/

    Aquí iremos desgranandolas raíces, el modus operandi y los principales actoresdel integrismo en Cataluña y sus perversas estrategiaspara copar el poder. Actúan como una quinta columna, pero dejan rastros. Sin prisas, iremos desenmascarándoles.

    ResponElimina
  2. En Montilla anomena l'Església quan li convé però a l'hora de colaborar a legislar lleis de dubtosa moralitat ja sabem a on s'apunta. Es el joc dels polítics que intenten nadar i guardar la roba. El problema económic només és pot solucionar amb una altre poder económic que pagui bons estipendis per fer de vigilants dels responsables dels diners. Cal una xarxa de vigilants més eficaç.

    ResponElimina