dilluns, 27 d’abril del 2009

Montserrat, sentiments i emocions

Avui és la Mare de Déu de Montserrat. Festa gran al Monestir de Montserrat. Després d’un temps de greus problemes per el despreniment de començaments d’any, la normalitat ha tornat a la muntanya i al santuari. Els peregrins tornen a omplir les places i la basílica; els excursionistes caminen pels senders i els escaladors grimpen per les parets de les agulles. Montserrat pedres vives és una bona metàfora per expressar el que és aquesta muntanya: natura, cultura i espiritualitat. Aquesta realitat complexa, mantinguda i potenciada durant anys gràcies a l’esforç continuat de la comunitat benedictina, amb els suport institucional de la Generalitat de Catalunya a través del Patronat de la Muntanya, ha fet de Montserrat un símbol que evoca sentiments i un espai natural que genera emocions.

Montserrat és un àmbit natural que conrea la dimensió espiritual de les persones. La comunitat benedictina ofereix la serenor del cor monàstic; a través de la seva pregària i de l’acompanyament ajuden a les persones a descobrir la dimensió transcendent. El caràcter obert i dialogal de la comunitat possibilita que tothom trobi el seu lloc a Montserrat, al marge de les seves creences particulars. Tothom es acollit i estimat pels monjos de Montserrat. Per la seva part, tota la muntanya és una invitació a contemplar la majestuositat del misteri de la natura. Cada mirada a les agulles, al paisatge montserratí per excel·lència, és una proposta a la contemplació. El plaer de la contemplació d’aquesta estètica emociona i ajuda també a alimentar els sentiments interiors de les persones. Gràcies al compromís de la comunitat monàstica d’estar al servei de Catalunya, Montserrat ha esdevingut un referent que unifica sentiments de pertinença al poble català. El Virolai, cant de lloança a la Mare de Déu, és cantat pels catalans al marge de les seves creences personals. A través del Virolai els catalans expressem el sentiment de sentir-nos membres d’un poble amb els seus valors, tradicions i identitats nacionals.

Moltes felicitats a totes aquelles realitats que fan el Tot Montserrat . Per molts anys puguin oferir aquest servei al país. Avui, de manera particular, cal felicitar a la comunitat benedictina de Santa Maria de Montserrat perquè han estat fidels a una tradició monàstica, han mantingut viu el diàleg creient amb la realitat de Catalunya i han sabut proposar camins de fe que ajuden a humanitzar la societat.

1 comentari:

  1. Felicitats a totes les Montserrat i a tots els catalans.

    Eixa identificació Montserrat-Catalunya l'hem tirada a faltar a València (amb la Mare de Déu dels Desemparats, segurament). L'esquerra i els intel·lectuals menysprearen i abandonaren eixe tipus de religiositat popular que els més extremistes feren seu durant la transició. Així es va impedir un redreçament cultural valencià qua a hores d'ara ja sembla quasi impossible.

    Com impossible sembla un valencianisme de base ampla al País Valencià.

    Felicitats a tots.

    www.cristians.net

    ResponElimina