dimecres, 15 d’abril del 2009

Respectar les tradicions, sí. Però, quines?

Avui a la portada del diari El País hi ha una foto de Hawa Meint Cheik desmaiada al saber que el fiscal demanava el seu empresonament per haver forçat el matrimoni de la seva filla de 14 anys amb un parent. Hawa Meint Cheik i altres familiars exigeixen “respecte per les seves tradicions”. D’acord, cal respectar les seves tradicions. Però, la pregunta pertinent és: quines?.

El que pretenia fer la parella Mohamed Ould i Hawa Meint Cheik era una barbaritat: aquí i al seu país d’origen, Mauritània. Les tradicions són uns artefactes culturals creats a partir de la suma d’usos i costums, en constant evolució a mida que les persones transformen el seu pensament. Una determinada tradició reflexa el marc cultural d’un moment i, si es manté, vol dir que generacions posteriors l’han assumit com a pròpia. Per sort de tots, el procés d’humanització de les societats ha anat depurant les tradicions. Algunes s’han mantingut i altres han estat foragitades del patrimoni cultural per ignominioses, cruels, vexatòries i discriminatòries. Cada època depura les seves tradicions i introdueix uns criteris de discerniment cada cop més refinats. La cultura ajuda a fer comprensible aquest procés de maduració de les tradicions a favor d’una convivència més humanitzada.

Per això l’afirmació d’Hawa Meint Cheik i els seus amics és totalment inacceptable. La nostra societat no pot admetre incorporar comportaments que són vexatoris per les persones. La societat moderna té prous recursos per comprendre que el matrimoni forçat i, en el cas d’una menor encara més, és un acte que cal evitar en defensa de la dignitat de les persones. La interacció cultural necessària en tot procés d’integració no justifica la permissió davant d’aquestes tradicions culturals. Ni cal caure en el parany d’associar una determinada religió amb una cultura. Les religions necessiten de la cultura del seu entorn per expressar-se i, en fer-ho, esdevenen també font de cultura. Però en cap cas els recursos culturals de les religions són els elements bàsics de les creences.

La societat ha de dialogar profundament amb aquelles persones que volen integrar-se en la societat d’acollida per tal que comprenguin i assumeixen els límits que imposa el marc de convivència. Però, en cap cas, cal confondre el respecte vers les diversitat cultural amb la intolerància davant tradicions culturals deshumanitzadores.

1 comentari:

  1. http://miradordones.blogspot.com/2009/04/matrimoni-forcat-respecte-quines.html

    Jordi, com t'he comentat m'ha agradat molt l'article. Per això l'he incorporat al MIRADOR DE LES DONES

    ResponElimina