La recent immigració provinent dels països de l’est ha modificat el panorama de l’ortodòxia catalana. En un primer moment, la Parròquia de la Protecció de la Mare Déu procurà acollir els primers immigrants ortodoxes. No obstant, la catalanització de la litúrgia ortodoxa feta per aquesta comunitat ha estat un obstacle per la total integració dels nous ortodoxes provinents dels països eslaus. Per tal de vèncer aquesta barrera idiomàtica i cultural començaren a sorgir altres esglésies ortodoxes vinculades a les diferents nacionalitats eslaves.
Els ortodoxes romanesos s’apleguen entorn la parròquia ortodoxa de Sant Jordi. Aquesta església ha tingut una notable expansió en els darrers anys com a conseqüència de la notable immigració romanesa a Catalunya. L’existència d’un sacerdot al front d’aquesta parròquia ha permés la seva consolidació com església de referència per l’ortodòxia romanesa.
Les altres esglésies ortodoxes presents a Catalunya són l’Església Ortodoxa Eslava del Patriarcat de Bulgària, els ortodoxes ucraïnesos vincular a l’exarcat de Kiev depenen del Patriarcat de Moscou o els vinculats a l’església Ortodoxa Ucraïnesa Patriarcat de Kíev que és una església que vol ser independent del Patriarcat de Rússia.
A més de les esglésies esmentades també hi ha un petit nucli de coptes. L’Església Copta és originària d’Egipte i està vinculada a la tradició alexandrina que no reconegué l’autoritat del Concili de Calcedònia (451). Aquest rebuig la situà fora de la comunió amb Constantinoble. Aquesta circumstància no impedí que aquesta església seguís denominant-se ortodoxa. En l’actualitat té més de quatre milions de fidels bàsicament a Egipte. Una part de l’església copte està a l’exili degut a la repressió patida a Egipte coincidint amb la seva progressiva islamització. A Egipte els coptes estaven situats en llocs claus de l’administració i de la societat. La comunitat copte a Catalunya és molt reduïda i els seus membres fluctua segons els anys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada