diumenge, 6 de novembre del 2016

Massa dolor per consolar

Després d’uns dies de silenci en els meus post, per unes vacances de tardor, retorno a la quotidiana costum d’escriure algunes reflexions. He estat quasi tota una setmana a l’antic regne de Navarra. Durant aquest temps he tingut diverses vivències que procuraré anar esmicolant en els propers dies. De totes elles, que han estat molt variades i diverses, voldria desatacar-ne bàsicament una: el privilegi de participar amb la meva dona com a convidats en la jornada Hitzorduak: Construint la convivència a Navarra organitzada pel  “Foro Social por la Paz” celebrada el divendres 4 en el Parlament de Navarra a Pamplona i que serví per presentar també la constitució de del comitè permanent d’aquest foro a Navarra. El “Foro Social por la Paz” nasqué l’any 2013 per promoure la participació de la societat civil en l’impuls del procés de pau a Navarra a Euskadi després que ETA anunciés, l’any 2011, la fi de les seves activitats terroristes. Des de llavors, s’han produint diverses iniciatives encaminades a fer possible la convivència entre sectors de les societats basques i navarreses enfrontades per anys de violència de tota mena.

En la jornada del proppassat divendres una sèrie de ponències i taules rodones tractaran sobre com "teixir ponts entre els que han patit diferents expressions de violències". En la presentació de la jornada Fernando Armendáriz i Teresa Fagoaga, en nom dels promotors d’aquesta iniciativa, digueren que “cinc anys després del final de la violència d'ETA, i malgrat tot el que s'ha avançat, hi ha temes en què no s'ha progressat o bé els passos fets han estat insuficients, com els bloquejos al desarmament per part dels Estats francès i espanyol ". Però, tot i aquestes evidents dificultats, cal seguir construint ponts per la convivència, treballar per aconseguir "una pau permanent basada en la justícia" i sumar a aquesta iniciativa  al màxim nombre de persones de tot tipus de sensibilitats disposades a contribuir des de la societat civil a un desmantellament i desarmament d'ETA, la integració de les persones preses i fugides, el respecte als drets humans i l'aposta per la convivència.

La presència durant tota la jornada de la presidenta del Parlament de Navarra, Ainhoa Aznárez y de l’alcalde de Pamplona, Joseba Asirón , així com altres dirigents de tots els partits del parlament navarrès, excepte UPN i PP, i representants de la societat civil navarresa, evidenciaren l’interès despertat per aquesta iniciativa i l’esperança que serveixi per pacificar una societat que ha patit molt dolor durant masses anys. En següents comentaris aniré aportant les meves reflexions sobre el que vaig sentir i viure en una intensa jornada en el parlament navarrès a la qual vaig tenir el privilegi d’assistir-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada