dilluns, 21 de novembre del 2016

Misericordia et misera

De nou el papa Francesc ha sorprès amb una iniciativa imprevista. Aprofitant la cloenda de l’any sant de la Misericòrdia el papa ha publicat la carta apostòlica Misericordia et misera a fi de que els catòlics “comprenguin el misteri de l’amor de Déu quan ve a l’encontre del pecador”. A partir d’aquesta idea que vertebra tot el text el papa afirma que “la misericòrdia no pot ser un parèntesi en la vida de l’Església, sinó que constitueix la seva mateixa existència”. Això és així perquè, tal com es diu quasi bé al final de la carta “mentre Llàtzer jegui a la porta de casa nostra (Lc 16,19-21) no podrà haver-justícia ni pau social”.

És un document esperançat en quan parteix del convenciment de que “la misèria del pecat ha estat revistada per la misericòrdia de l’amor”. “Tot es revela en la misericòrdia” i la vida de la gent que la practica es transforma. Qui perdona i és misericordiós experimenta la felicitat i l’alegria de sentir-se estimat per Déu i ser testimoni del seu amor. “La misericòrdia és aquesta acció concreta de l’amor que, perdonant, transforma i canvia la vida”. La vivència de la misericòrdia “suscita alegria perquè el cor s’obre a l’esperança d’una una vida nova”.


Misericordia et misera aporta la gran novetat d’ampliar, el que era una prerrogativa limitada només a l’any de la Misericòrdia, la facultat dels sacerdots d’absoldre a les persones que hagin avortat o hagin facilitat que s’avortés. El papa motiva la seva decisió comentant que no pot haver-hi “cap obstacle que s’interposi entre la petició de reconciliació i el perdó de Déu”. Magnífic document que consolida dins la comunitat cristiana la idea central de la reflexió papal sobre la Misericòrdia: no hi ha cap pecat que “la misericòrdia de Déu no pugui arribar-hi i destruir-lo, allí on hi hagi un cor penedit”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada