divendres, 14 de maig del 2010

L’Islam català es consolida

El dissabte 15 de maig, el Consell Islàmic Cultural de Catalunya ha convocat a totes les comunitats islàmiques de Catalunya a obrir les portes dels llocs de culte a tota la societat catalana. Novament, els oratoris musulmans, es faran més transparents a la societat catalana per ensenyar com es viu i celebra la fe islàmica. En alguns llocs, la jornada comporta també una festa d’intercanvi de propostes culturals i d’acolliment amb té i menjar relacionat amb la cultura musulmana. És una bona ocasió per compartir sensacions i manifestar la convivència cívica que els catalans tenim, així com la consideració a l’Islam. Gràcies a l’esperit de respecte, Catalunya és un país de rebuda generosa d’immigrants que han vingut, amb les seves cultures i religions d’origen a fer d’aquesta terra la seva nova llar. Per això, la jornada de portes obertes permet, un any més, renovar aquesta voluntat de viure junts, de conviure. És d’esperar que arribarà un dia, i desitjo que no sigui massa llunyà, en que aquest tipus d’iniciatives hauran d’expressar una altre intenció. En aquest moment, la societat catalana haurà donat un pes sòlid a favor del projecte comú de convivència.

També aquest dia, algunes associacions musulmanes, entre elles la Federació Espanyola d’Entitats Religioses Islàmiques i la Unió de Centres Culturals de Catalunya conjuntament amb l’Institut Europeu de la Mediterrània i el Consolat General Nord-americà de Barcelona han organitzat la primera jornada internacional sobre Legislació i certificació halal en Estats Units i Europa. Aquest iniciativa és molt oportuna perquè el tema del halal, en la mesura que a Catalunya hi ha una important comunitat musulmana, exigeix prendre una sèries de mesures per afavorir l’acompliment d’aquest precepte religiós. L’Estatut dóna a la Generalitat de Catalunya un conjunt de competències que permeten garantir alguns aspectes essencials per l’acompliment d’aquest precepte religiós. Al mateix temps, el halal com a precepte religiós exigeix a la societat catalana una millor comprensió de la seva importància i la significació que té aquesta qüestió per la comunitat musulmana. Per això és molt important l’acte de demà sobre el tema del halal.

Aquests iniciatives evidencien que la comunitat catalana musulmana és diversa i plena de dinamisme. Això hauria de complementar-se amb una millor voluntat d’enteniment i de treballar junts per consolidar la seva presència social. En aquest sentit, no trobo adequat ventilar mediàticament les discrepàncies i diferències. Els conflictes i tensions han d’abordar-se amb serietat i amb voluntat de superar-los en benefici de la pròpia comunitat. La comunitat catalana musulmana ha de saber sumar més que restar les seves potencialitats. La necessitat d’articular una representació sòlida i estable de l’Islam català reclama un major enteniment, diàleg i integració de les diferents sensibilitats. En aquest cas, sumant tothom guanyarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada