divendres, 6 de maig del 2011

Diàlegs per un amic neoliberal XIV. Revisió de la democràcia política

(Extracte d'un article que vaig publicar amb el títol “Diàlegs per a un amic neoliberal” en el llibre “El neoliberalismo en cuestión” obra col·lectiva de Cristianisme i Justícia publicat per Sal Terrae en 1993. Els comentaris anotats entre parèntesis són notes addicionals per situar el text en el context actual).

(Reflexió sobre un punt de trobada amb el pensament liberal moderna: la democràcia política)


La crisi econòmica iniciada als anys 70, a més de l'impacte sobre el sistema econòmic, va servir per reobrir el debat sobre les possibilitats de seguir desenvolupant la democràcia representativa a partir del marc establert per la democràcia liberal. Posteriorment aquest debat es va enriquir per les aportacions sorgides al voltant de les repercussions polítiques de la crisi de l'Estat del Benestar i els problemes derivats de la governació de les societats occidentals. L'enorme burocratització generada pel desenvolupament i extensió de l'Estat Social han difós la creença de que un dels actuals problemes greus de la democràcia moderna és la lentitud en la presa de decisions. És probable que al voltant d'aquestes crítiques i preocupacions sigui possible establir alguns punts de consens entre els diferents pensaments polítics que avui conformen les diverses alternatives polítiques.

En l'informe de 1991 del "Consell al Club de Roma" es preguntava i afirmava contundentment "¿és governable aquest nou món en què ens trobem? La resposta és: amb les estructures i actituds existents, probablement no” (King,A. i Scheinder,B. "La primera revolución mundial. Informe del Consejo al Club de Roma. Plaza Janés, Barcelona 1991 pág.118) . Les raons exposades pels analistes del Club de Roma eren persuasives: "existeix una contradicció creixentment evident entre la urgència de prendre certes decisions i el procediment democràtic, fundat en diàlegs diversos, tals com el debat parlamentari, el debat públic i les negociacions amb sindicats o organitzacions professionals. L'evident avantatge d'aquest procediment és la seva obtenció de consens. El seu inconvenient radica en el temps que porta, especialment a nivell internacional. Doncs, en efecte, la dificultat no es troba només en la presa de decisions, sinó també en la seva posada en pràctica i la seva avaluació" . Per a això el Club de Roma proposar buscar una nova "justificació moral i racional de la democràcia representativa" (King,A. i Scheinder,B. "La primera revolución mundial. Informe del Consejo al Club de Roma. Plaza Janés, Barcelona 1991 pág.118)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada