dilluns, 14 de maig del 2012

Vida Nueva Catalunya

Avui s’ha presentat en societat “Vida Nueva Catalunya” el suplement mensual de la revista “Vida Nueva”. És una bona notícia perquè representa el reconeixement d’una realitat eclesial catalana que mereix tenir un espai d’informació propi dins d’una revista d’àmplia difusió. Per fer la presentació de la revista s’ha fet una taula rodona amb un títol provocador: A qui interessa la informació religiosa?. Enric Juliana, subdirector de la Vanguardia, i Armand Puig, teòleg i actiu capellà dinamitzador de l’Atri dels Gentils, han reflexionat sobre aquesta pregunta i altres qüestions. Per l’Enric Juliana la informació religiosa i sobre el fet religiós està condicionada pel context en que es produeix. A Madrid, i la seva zona de influència, la democràcia condicionà a que els medis busquessin diferenciar-se del temps d’unió fe i poder polític. Per això, uns medis esdevingueren activament anticlericals i alimentaren que altres s’orientessin en direcció contrària. Aquesta situació encara es vigent avui. Per sort, a Catalunya no es dóna aquesta polarització. La premsa catalana accentua el respecte pel fet religiós i valora positivament el seu paper per la consolidació social. Gràcies això la societat catalana és respectuosa i amable amb el fet religiós.

A una pregunta de la periodista María Paz López, moderadora del debat, Enric Juliana, que es confessà no creient, comentà que creu que hi ha una forta pressió social per treure l’Església catòlica de l’escena social. Gràficament ho condensà en la següent afirmació: “cal expulsar Roma de la dinàmica del món”. ¿Per què?. Segons Juliana les dinàmiques modernes accentuen la importància del consens cultural com a eix de la construcció de les noves hegemonies socials a l’estil del pensament gramscià. En aquest debat, o combat segons es miri, per una sector de la societat l’Església catòlica fa nosa. Per això, afegí Juliana, és important que l’església catòlica estigui present en els debats culturals aportant la seva especificitat. En aquest sentit s’expressà també Armand Puig al presentar la iniciativa que s’iniciarà el proper dijous de l’Atri dels Gentils.

En Jordi Llisterri, responsable de l’edició de Vida Nueva Catalunya i Juan Rubio director de Vida Nueva, obriren i tancaren l’acte. En Juan Rubió presentà la comunicació com un dels escenaris de la nova evangelització. Per això, en el procés de construcció del nou consens cultural ,els catòlics han de participar activament aportant els seus punts de vista particulars, en diàleg amb el món i en presència en el món. Aquest és, segons han dit els convocants d’aquesta presentació la contribució i ajuda que pot aportar als catòlics catalans l’edició catalana de Vida Nueva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada