dissabte, 4 de juliol del 2009

Islam XVI - Suinites i xiïtes

Entre els sunnites i xiïtes hi ha importants diferències entorn a les següents qüestions.

1. Les bases del dret. Una de les principals diferències entre els sunnites i els xiïtes està en la importància donada a la Sunna com a font de dret. En el cas dels sunnites, l’Alcorà i la Sunna són les dues fonts de les quals emana la llei islàmica. El nom sunnita ve d’aquesta adhesió total a la Sunna. Els xiïtes, en canvi, tot i reconeixent la importància de la Sunna, no accepten el seu caràcter sagrat. Com alternativa, els xiïtes donen molta importància al coneixement transmès oralment entre els descendents d’Alí i la comunitat xiïta n'és dipositària.

2. El paper de l’imam. En el sunnisme, l’imam és únicament el guia de l’oració col·lectiva. Per això ha de ser una persona profundament coneixedora del l’Alcorà. Amb aquest coneixement és suficient per ser imam. L'imam no és cap intermediari entre Al·la i el creient islàmic. Són els propis creients els que estableixen una relació personal directe amb el Al·là. Els xiïtes, al contrari, consideren que hi ha alguns imams que són depositaris dels coneixements dels descendents d’Alí, i per això els seus judicis són infal·libles. En aquest cas l’imam, amés de guiar l’oració, és un home inspirat per Déu, una figura sagrada i sense pecats. Per això el seus decrets (fatwa) són ordres divines i per això poc actuar d’intermediari entre el creient i Al·là.

3. Els pilars de L’Islam: Sunnites i xiïtes comparteixen els cinc pilars de l’Islam: oració, almoina, peregrinació a la Meca, professió de fe i dejuni durant el mes del ramadà. No obstant, els xiïtes, en lloc de pregar cinc cops al dia como els sunnites, ho fan només tres. A més, els xiïtes creuen que el pelegrinatge a la Meca pot ser substituït per una peregrinació al sepulcre d’Alí o al del seu fill Hussein a Karbala (Iraq).

4. Celebracions: Els sunnites tenen dues grans celebracions al llarg de l’any: la diada de final del ramadà (idu l-fitr) i el dia del sacrifici (idu l-kabir) que coincideix amb el darrer dia del pelegrinatge a la Meca. Pels xiïtes la festivitat més important és el dia d’Asura (corresponent al 10 dia del mes de Muharram) i en la que es recorda la mort de Hussein, fill d’Alí. Aquesta festa es prepara des de deu dies abans amb una assistència massiva a les mesquites. Els xiïtes també celebren, amb menys rellevància el final de ramadà i el dia del sacrifici.

La majoria de musulmans a Catalunya són sunnites, tant els d’origen magrebí com els pakistanesos. Tot i que entre els dos col·lectius hi ha persones adscrites a la tradició xiïta. En el cas dels pakistanesos, segons les dades religioses del Pakistan, el 65% dels pakistanesos són sunnites i el 30% xiïtes. Els xiïtes han tingut força expansió entre els musulmans de països no àrabs com és el cas de l'Iran.

5 comentaris:

  1. una cosa perque estan dividits¿

    ResponElimina
  2. porque eres zipote, que te tragas un mosquito y tienes mas cerebro en el estomago que en la cabeza

    ResponElimina
  3. Moltes gracis! Vos ho agraïm jo, però estic segura que el meu rofessor d'ètica també ho farà.

    ResponElimina