diumenge, 20 de setembre del 2009

Rosh Hashana i Eid-Ul-Fitr

El capvespre del divendres fou un moment de gran festa pels jueus catalans, començà Rosh Hashana que marca l’inici del nou any jueu (el 5770) i l’inici d’un seguit de festes de profunda significació religiosa. Avui ha estat un dia de festa grossa pels catalans musulmans. Era el dia del Eid-Ul-Fitr, el dia que senyala la fi del Ramadà. Aquestes dues festes plenes de sentiments i emocions en recorda que Catalunya ha sempre un país de trobada de persones d’altres tradicions, cultures i creences. Les ciutats i els pobles viuen les festes d’avui com a unes noves festes incorporades a la tradició catalana.

La nostra riquesa com a societat és acollir aquesta diversitat integrant-la com a valor que ens projecte cap al futur. La nostra convivència s’enforteix per la pluralitat de sentiments que mouen les vivències religioses i espirituals de les persones. La societat catalana és descobreix rica en tradicions religioses que dialoguen des de la convivència quotidiana. En els barris, en els mercats, en les escoles, en les places, en el treball i en l’esport les persones expressen, d’una manera o altre, els valors que emergeixen de la seva religió.

La bona governança entén aquesta diversitat religiosa com una oportunitat per consolidar els valors que humanitzen la societat. Les religions ja no són una qüestió privada. En la societat global les religions formen part del patrimoni públic i els seus valors aporten omplen de sentit a moltes persones. Per això cal dir als catalans musulmans Eid-Mabruk i als catalans jueus feliç Rosh Hashana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada