dimecres, 30 de setembre del 2009

Judaisme XII - Les festes del judaisme 2

Xavuot (setmanes). Aquesta festa es celebra el 6 del mes sivan (maig-juny), set setmanes després de la festa del Pésakh. Inicialment tenia una significació agrícola i estava associada a la fi de la collita. També es coneix amb el nom de Pentecosta, paraula d’origen grec que significa el dia cinquantè. Algunes comunitats de jueus sefardites l’anomenen Festa de la Collita. Avui, moltes comunitats jueves han substituït l’originaria significació agrícola per la commemoració del lliurament de les Taules de la Llei a Moisès al Sinaí. Per aquesta raó aquesta festa també es coneguda como a Matan Torà (Lliurament de la Llei).

La religió jueva contempla una sèrie de rituals i cerimònies bàsiques que que es donen al llagr de la vida d’una persona jueva. Aquestes són:

Berit Milà (pacte de circumcisió). Tots els homes, per tal d’integrar-se en el poble d’Israel han de ser circumcidats. La circumcisió es fa vuit dies després del naixement del nen. La intervenció a fa una persona ensinistrada que es denomina mohel.

Zevet ha-bat (imposició del nom a una nena). Aquesta cerimònia es pot fer a la sinagoga o a casa dels pares. El pare llegeix la Torà i en la benedicció diu el nom de la nena.

Bar Mitsvà (fill de la llei). Tota persona de sexe masculí ha de complir els preceptes dels judaisme. Aquesta circumstància es recorda amb una cerimònia a la sinagoga que es fa pels nois al complir tretze anys. Representa l’entrada del noi a l’edat adulta i per això ja se li permet llegir les lectures del xavat. La celebració es conclou amb una festa familiar.

Bat Mitsvà (filla de la llei). Aquesta cerimònia es fa a les nois quan fan els dotze anys. Es el reconeixement de la seva maduresa legal. A diferencia dels nois, a les noies no se li dóna la facultat de complir els preceptes religiosos de lectura a la sinagoga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada