diumenge, 27 de setembre del 2009

Trobada dels joves musulmans de Catalunya


Avui s’ha celebrat la II Trobada dels joves musulmans de Catalunya organitzada pel Consell Islàmic Cultural de Catalunya. Durant tot el dia els participants en aquesta jornada han reflexionat sobre els diferents reptes que tenen els joves musulmans immigrants en el seu procés d’integració a la societat catalana. La trobada ha estat inaugurada per Oriol Amorós, Secretari per la immigració del Govern de la Generalitat. En la seva intervenció Amorós ha insistit en la necessitat d’accelerar el processos de concessió de la ciutadania espanyola als immigrants. Ja que, sense el reconeixement dels drets polític difícilment es pot aconseguir la consolidació del sentiment de pertinença.

He trobat força suggerent la intervenció del sociòleg Lluís Saéz, professor d’Esade. Ha fet una interessant radiografia de la joventut catalana. Considera que el col·lectiu de joves immigrants és força heterogeni. Hi ha uns joves que han vingut amb els seus pares o posteriorment pels processos de reagrupament familiar, però també hi ha joves que són catalans ja de naixement. Aquesta diversa composició dels joves immigrants determina que dins dels joves immigrants hi ha uns que es manifesten a través de patrons culturals propis de les societats occidentals, altres que es troben còmodes amb les referències culturals de les societats d’origen i un grup, que sembla que esdevindrà majoritari, que és híbrid en relació a la cultura d’origen i la del país d’acollida. Cal seguir amb atenció aquest darrer grup per veure com evoluciona i de quina manera defineixen la seva identitat.

Les altres intervencions s’han centrat en analitzar els programes de formació dels menors en els centres d’acollida, a càrrec d’Abdelaziz Agad, mediador del centre d’acollida Al-Qantara i els valors identitaris de la joventut marroquina a l’escola, conferència pronunciada per Jordi Pàmies antropòleg de la UAB. La jornada ha despertat força interès en la comunitat musulmana. Especialment sensible en com es desenvolupa el procés d’integració en els joves. Els assistents han manifestat la seva preocupació per assegurar que el procés d’integració respecti les identitats més personals o, des d’una preocupació més religiosa, com ha estat el cas de la intervenció de Taoufik Cheddadi, s’ha criticat el procés d’integració dels joves perquè aquests abandonen la fe musulmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada