dimarts, 27 d’octubre del 2015

Cal un ideal social i democràtic renovat

Cal governar des dels principis i partir d'ideals. No cal idealistes, però sí polítics íntegres perquè tenen principis. Cal tenir ideals i saber-los compartir, així com tenir propostes per canviar allò que no funciona. La societat pot millorar. Cal proposar de nou a la societat els principis que inspiraren i motivaren a l'acció de govern de persones que es sentien socialdemòcrates, socialcristians i liberals progressistes perquè les decisions de govern han de ser contrastades amb aquests referents. El judici de la societat no és pot acontentar a ser un examen de l’eficàcia o l'eficiència de la gestió pública, sinó una anàlisi del perquè de tot plegat. Sense moral no pot haver-hi bon govern.

Estic convençut que el camí cap a una més gran justícia social s’hi pot arribar a partir d’una reforma gradual del sistema polític. Aspiro, tal com ho feren, al igual que els primers socialdemòcrates, a una societat justa sense desigualtats. Després vindrà la raó política. Aquest és l'itinerari que han seguit i seguim moltes persones que hem cregut que la política era el millor camí per transformar la societat. Volem major justícia social per vèncer les desigualtats i exclusions que la crisi econòmica ha provocat en amplis sectors de la societat. També aspirem a una justícia que repari el menysteniment històric i la imposicions que Catalunya ha patit en la construcció de l'estat espanyol.


S’ha de repensar tot això des d’una una mirada renovada i parlar-ne de nou amb mots renovats que donin sentit al discurs polític. S’ha de construir un nou pensament i ha d'expressar-se amb nous mots plens de sentit i significats. Cal una cultura política nova capaç de tornar l'esperança i el convenciment a la ciutadania de que ens en podem sortir.  La corrent socialdemòcrata avui ha d’identificar-se amb els compromisos liberals de respecte de la llibertat; de manera particular cal defensar la llibertat de pensament i creació, així com de consciència i creença religiosa. Els problemes actuals de la societat empenyen a incorporar altres dimensions que eixamplen les perspectives fundacionals fundacionals de la socialdemocràcia.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada