diumenge, 18 d’octubre del 2015

Indignats davant les injustícies

Mirant el nostre entorn tenim motius per la indignació i la revolta. Mentre existeixin desigualtats i injustícies, o no es reconegui la llibertat dels catalans en poder decidir el seu futur, hem de fer sentir les nostres opinions i proposar alternatives polítiques per fer una societat millor. Cal aspirar a una nova societat que la voldríem bona, decent i amable fonamentada en el bon govern de les qüestions públiques, el respecte a totes les llibertats i respectuosa amb els principis i referents morals. 

 Hi ha un munt de situacions que agiten les consciències morals i que reclamen una resposta urgent i inajornables. Els anhels de justícia no minven malgrat les dificultats dels camins per fer més just els món. Cal reconèixer la complexitat dels problemes d’avui i les dificultats que sovint hi ha alhora de definir-los. La societat actual és molt complexa i els seus problemes a voltes estan profundament interrelacionats que resulten força indestriables. Però, tot i aquestes dificultat, no es pot estar passiu davant d'un món injust, desajustat, poc respectuós amb la natura i massa sovint indiferent als sofriments de la humanitat. Moltes persones volen que aquesta situació canviï en poc temps, però els canvis avui no poden fer-se sense generar consens i acords. I això requereix temps i la virtut de la paciència. Es pot ser impacient davant les injustícies, però cal ser realistes alhora de trobar-ne solucions. 

Per assolir totes aquestes metes calen nous instruments polítics adaptats a la realitat canviant del moment. En moltes ocasions, els nous problemes no poden ser ni compresos pels vells instruments d’anàlisi, i molt menys resolts per uns instruments polítics pensats per una societat que, en gran part, ja no existeix. Les democràcies occidentals, amb les seves cultures polítiques i institucions de govern, s’han anat adaptant als diferents canvis socials. Amb més o menys intensitat segons la situació. Es viu en un tombant de la història que exigeix imaginació i creativitat alhora d’entendre el que passa i proposar-ne solucions. Cal saber repensar moltes de les certeses que han portat fins aquí, però que són insuficients per seguir endavant. Calen noves propostes polítiques per sortir dels problemes d’avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada