dijous, 8 d’octubre del 2015

Del diàleg interreligiós al diàleg interconviccional

Avui ha estat lliurat el V Memorial Cassià Just a l’entitat Associació Unesco per el Diàleg Interreligiós (AUDIR). Un guardó atorgat per la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat  que fa justícia al bon treball d’aquesta entitat compromesa en el diàleg i enteniment per tal que les religions siguin instrument de pau i convivència. AUDIR nasqué l’any 1997 per les intuïcions que en aquell moment tingueren Francesc Rovira i Francesc Torredeflot amb la complicitat del filòsof intercultural Raimon Panikkar i l’acolliment de Fèlix Martí d’UNESCOCAT. 

 Des dels seus inicis AUDIR destacà en el panorama del diàleg interreligiós a Catalunya i en la sensibilització de la societat per acollir positivament la diversitat cultural i religiosa. L’aparició d’aquesta entitat fou providencial perquè la societat catalana estava canviant el seu perfil sociològic com a resultat de la incorporació de nou catalans provinents de contextos culturals i religiosos molt diferents. Aquesta nova realitat feia urgent el diàleg entre cultures, religions i conviccions a fi de reforçar amb imaginació i creativitat el nou marc de convivència. 

 Anys després, l’inicial grup de diàleg interreligiós evolucionà cap a noves activitats i horitzons de treball que han convertit l’AUDIR en una entitat imprescindible en la societat catalana. Des de Catalunya el treball d’AUDIR s’ha projectat internacionalment animant interessant projectes dialogals. Al pas dels anys ha fet madurar aquesta associació i ha eixamplat les seves actuacions i iniciatives, sempre sota la perspectiva d’enfortir el diàleg interreligiós. Ara, els propis responsables d’AUDIR, repassant el treball fet, han suggerit que en la propera etapa cal anar més lluny si realment es vol consolidar una societat més plural i diversa que sigui convivencial i en pau. El camí a seguir és ser més creatiu i imaginatiu per tal de “fer arribar la cultura del diàleg arreu, del diàleg no només interreligiós sinó interconviccional, que inclogui els que es consideren no religiosos”. Ben segur que AUDIR trobarà amb encert com assolir aquest objectiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada