dijous, 21 de maig del 2009

Benet XVI i Obama, dues mirades i un mateix camí

El món segueix girant i la geopolítica evolucionant. La presidència de Barak Obama està introduint un gir notable amb el que havien estat els moviments nord-americans en el tauler mundial. Resulten rellevant els canvis en les tendències apuntades en les relacions entre els Estats Units i els països àrabs. Obama ja donà algunes pistes en el seu discurs de presa de possessió. Posteriorment, diverses decisions confirmen aquest gir en la política exterior nord-americà. Han estat rellevants les paraules d’Obama en el seu recent viatge a Turquia. Allí, en el nucli d’un país que aspira entrar a la Unió Europea sense deixar de recórrer un tímid camí de una nova islamització moderada malgrat la laïcitat vigilada pels militars, el president dels Estats Units recordà que el seu segon nom és Hussein i que ell coneix l’Islam per tradició familiar i per haver-hi viscut en països musulmans. La propera visita de Barak Obama a Egipte, on s’ha anunciat que pronunciarà un discurs dirigit al món islàmic, ha obert una gran expectació.

El gir de política exterior nord-americana és complementaria amb la política d’acostament al món àrab impulsada pel Vaticà. Benet XVI està preocupat, i així ho a ant manifestant en reiterades ocasions., per establir pont de diàleg estable entre el catolicisme i la fe i cultura islàmica. El recent peregrinatge a Terra Santa, amb l’especial atenció a l’acostament a la realitat cultural àrab i a la problemàtica palestina, evidencien una continuïtat amb altres iniciatives més discret propiciades des de la Santa Seu. Aquests gestos fan preveure que la línia traçada per Benet XVI tindrà continuïtat, malgrat les incomoditats que això pot provocat a l’interior de la cúria vaticana. El Papa de la raó ha comprés que el món continua girant i que ho fa amb una presència més rellevant i notòria de les religió islàmic que és global com el catolicisme és universal.

Per tal de seguir avançant esperançats en el camí traçat per Barak Obama i Benet XVI cal que tots dos s’entenguin. Els dos es necessiten perquè junts poden més que separats. Però els diplomàtics de la Santa Seu han de canviar les seva ambivalència respecte a Barak Obama. La tradicional finezza vaticana hauria de comprendre que les línies de futur estan traçades i requereixen la suma d’esforços, malgrat les divergències que poden existir perquè hi ha criteris no compartits en algunes qüestions morals. Obama i Benet XVI han d’entendre’s. Ara només falta trobar el líder del món àrab capaç d’integrar-se en aquesta visió trinitària de l’esperança política.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada