diumenge, 6 de març del 2011

Quaresma 2011

El centre del missatge papal per a la Quaresma d'aquest any és el Baptisme. El seu text obre la nostra mirada al misteri de la vida. Crec que els següents extractes d'aquest missatge serveixen per ordenar una reflexió personal per a aquest temps de Quaresma.

"Per emprendre seriosament el camí cap a la Pasqua i preparar-nos a celebrar la Resurrecció del Senyor - la festa més joiosa i solemne de tot l'Any litúrgic -, ¿què pot haver de més adequat que deixar-nos guiar per la Paraula de Déu? Per això l'Església, en els textos evangèlics dels diumenges de Quaresma, ens guia a una trobada especialment intensa amb el Senyor, fent-nos recórrer les etapes del camí de la iniciació cristiana: pels catecúmens, en la perspectiva de rebre el Sagrament del renaixement, i per qui està batejat, amb vista a nous i decisius passos en el seguiment de Crist i en el lliurament més ple a ell.

El primer diumenge de l'itinerari quaresmal subratlla la nostra condició d'home en aquesta terra. La batalla victoriosa contra les temptacions, que dóna inici a la missió de Jesús, és una invitació a prendre consciència de la pròpia fragilitat per acollir la Gràcia que allibera del pecat i infon nova força en Crist, camí, veritat i vida. (...) Crist surt victoriós, per obrir també el nostre cor a l'esperança i guiar-nos a vèncer les seduccions del mal.

L'Evangeli de la Transfiguració del Senyor posa davant dels nostres ulls la glòria de Crist, que anticipa la resurrecció i que anuncia la divinització de l'home (...) És la invitació a allunyar-se del soroll de la vida diària per submergir-se en la presència de Déu: ell vol transmetre'ns, cada dia, una paraula que penetra en les profunditats del nostre esperit, on destria el bé i el mal.

La petició de Jesús a la samaritana: «Dóna'm de beure» (Jn 4, 7), que es llegeix en la litúrgia del tercer diumenge, expressa la passió de Déu per tot home i vol suscitar en el nostre cor el desig del do del «aigua que brolla per a vida eterna» (..) Només aquesta aigua pot apagar nostra sigueu de bé, de debò i de bellesa!

El diumenge del cec de naixement presenta a Crist com a llum del món. L'Evangeli ens interpel·la a cadascun de nosaltres: « ¿Tu creus en el Fill de l'home?» (...) Ell il·lumina totes les foscors de la vida i porta a l'home a viure com a «fill de la llum».

Quan, en el cinquè diumenge, es proclama la resurrecció de Llàtzer, ens trobem enfront del misteri últim de la nostra existència: «Jo sóc la resurrecció i la vida... Creus això?» (Jn 11, 25-26). Per a la comunitat cristiana és el moment de tornar a posar amb sinceritat, juntament amb Marta, tota l'esperança en Jesús de Natzaret.

En síntesi, l'itinerari quaresmal, en el qual se'ns convida a contemplar el Misteri de la creu, és «fer-me semblant a ell en la seva mort» (Flp 3, 10), per dur a terme una conversió profunda de la nostra vida: deixar-nos transformar per l'acció de l'Esperit Sant (...) Mitjançant la trobada personal amb el nostre Redemptor i mitjançant el dejuni, l'almoina i l'oració, el camí de conversió cap a la Pasqua ens porta a redescobrir el nostre Baptisme. Renovem en aquesta Quaresma l'acolliment de la Gràcia que Déu ens va donar en aquest moment, perquè il·lumini i guiï totes les nostres accions”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada