divendres, 28 d’octubre del 2011

Entrevista a Hamadi Jebali, secretari general d’Ennhada (I)

Les eleccions a Tunísia han donat una clar guanyador a Ennhada. Abans de les eleccions el diari Le Monde va fer un chat obert amb Hamadi Jebali , secretari general del partit Ennahda. Les seves respostes poden ser una bona referència per coneixer aquest grup polític islamista moderat. Ara, que segons els resultats, Ennhada hauria guanyat les eleccions caldrà estar atent a la seva acció de govern per veure la coherència de les intencions pre-electorals. A continuació es publica un resum d’aquest chat entrevista, el proper dilluns es publicarà la segona part.

Pregunta: si el seu partit guanya les eleccions, Es pot convertir Tunísia convertir en un país islàmic?

Si guanya les eleccions, Tunísia no serà un país islàmic, serà un país democràtic. És a dir que anem a respectar les bases de l'imperi de la llei en la qual totes les llibertats seran respectades, la voluntat del nostre poble, també, a través d'eleccions lliures i transparents. Hi haurà tres poders independents: executiu, legislatiu i judicial, la llibertat d'opinió i de culte. Aquestes llibertats seran absolutament garantides. I d'aquesta manera, no importa el nom per a mi. Aquests són els fonaments de l'Estat democràtic.

Pregunta: Com creu vostè que ha de ser la relació entre política i religió?

Per a nosaltres cal respectar l'autonomia vida política, com ja he dit. No hi ha interferència de la religió en la política. El religiós, és a dir, les creences, la llibertat, el culte, és un assumpte per a la societat en el seu conjunt. El nostre principi: no hi ha coación de la religió.

Pregunta: Creu que els homes i les dones són iguals i han de gaudir dels mateixos drets absolutament en totes els àmbits?

Certament, i sense equívocs. Crec que la societat tunisiana es troba en un nivell cultural i social on la dona té un lloc especial que Ennahda tenim la intenció d'enfortir i per seguir amb els assoliments aconseguits per les dones.

Pregunta: Creu vostè que l'adulteri ha de ser castigat? Si és així, com? Considera que l'adulteri femení és pitjor que l'adulteri masculí?

No anem a canviar les lleis vigents, almenys per Ennahda. Creiem que no es tracta castigar, sinó una qüestió que en primer lloc requereix educació a la ciutadania.

Pregunta: Els ciutadans tunisians no musulmans són de segona classe en la seva opinió?

No, en absolut. La nostra concepció de l'Estat és el primer de tot l’estat dels ciutadans, és a dir, se suposa que tots els ciutadans tunisians, musulmans, jueus i cristians són ciutadans amb iguals drets i deures.

Pregunta: Hi haurà una llei contra la blasfèmia?

No, en absolut. No anem a canviar les lleis sobre aquest tema. Una vegada més, s'han de tractar els fenòmens socials per mitjà de sancions solament.


Pregunta: Com vostè es posiciona en relació al salafisme?

Respectem totes les idees, sempre que estiguin dins del marc de llibertat i també en el context de la democràcia, és a dir, sense cap tipus d'acció violenta. Si es compleixen aquestes condicions, els salafistes, com totes els altres corrents, han de trobar el seu lloc en la nostra societat.

Pregunta: L’article primer de la Constitució de 1959 estableix que "Tunísia és un país sobirà, el règim del qual és la República, la llengua àrab, i que com una religió de l'Islam". Volen canviar-ho en tot o en part? Si és així, quin és el contingut?

Jo crec que l'article primer de la Constitució té el suport de tots els tunisians, per la qual cosa és un denominador comú i un article d'equilibri en la societat. No obstant això, torno a insistir que si la religió de l'estat és l'Islam no vol dir que els ciutadans amb altres religions hagin de ser tractats com a ciutadans de segona classe i que la nostra concepció de l'Estat, repeteixo, és un estat neutral amb les religions, l'Estat de Dret i ciutadania: els ciutadans han de ser tractats com a iguals a Tunísia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada