dimarts, 27 de març del 2012

Josep Massot



Una de les noticies importants del dia ha estat la concessió del premi d?honor de les Lletres catalanes a Josep Massot, monjo de Santa Maria de Montserrat. El premi atorgat és una gran premi, que reconeix el treball de tota una vida afavor de la cultura catalana. És el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes instituït per una institució respectable, l’Òmnium Cultural. En Josep Massot s'ho mereix. Gràcies al seu treball lúcid, pacient i constant impulsant diferents iniciatives i causes culturals ha estat cabdal per consolidar la cultura catalana. Conec en Josep Massot des de la proximitat de la comunitat monàstica i en l'afabilitat del tracte. Es d'admirar el seu caràcter humil, la seva capacitat de treball i el caràcter enciclopèdic del seu coneixement.

Josep Massot, a més d’un home culte i de la cultura, és un home de fe. Ahir, a l'acabar una entrevista de ràdio, insistí que feia 50 anys que era monjo. Efectivament, en Josep Massot es monjo de Santa Maria de Montserrat. La comunitat monàstica benedictina de llarga tradició eclesial. La figura polifacètica de Josep Massot sintetitza l'esperit benedictí i enalteix el valor de la seva comunitat monàstica. Publicacions de l'Abadia de Montserrat es la visió moderna del tradicional scriptorium monàstic des d’on es forjà la cultura europea. Si en l'edat medieval els scriptoriums dels monestirs servien per difondre la cultura, avui el treball editorial del Pare Massot es el un focus cultural irradiat des del monestir de Santa Maria de Montserrat. Cal esmentar que la impremta monàstica de Santa Maria, avui transformada en editorial, és la impremta activa més antiga d’Europa.

La talla intel·lectual de Josep Massot no pot entendre's sense destacar que es monjo, home de fe en cerca de Déu, i que és membre d'una comunitat benedictina identificada amb la cultura i la realitat de Catalunya. Personalment estic satisfet pel reconeixement que Òmnium Cultural ha fet en la persona d'en Josep Massot atorgant-li el premi d'honor. També estic content perquè aquest premi honora el compromís d'una comunitat cristiana fidel a les seva vocació monàstica d’entendre la cultura com a lloança de Déu i de servei al poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada