diumenge, 18 de març del 2012

El republicanisme religiós

Les campanyes electorals mobilitzen els sentiments i la raó dels votants. En la mesura que les eleccions es personalitzen, les emocions substitueixen als arguments. De tal manera que avui, més que un bon programa i discurs sembla tenir més pes un conjunt d’elements que cerquen estimular allò que s’anomena la ressonància emocional entre els candidats i els electors. La campanya electoral nord-americana per la nominació del candidat republicà és una bona mostra d’aquesta situació. Els aspirants a la nominació estan conduint part de la seva estratègia electoral en connectar amb els seus electors a partir de l’activació dels elements religiosos.

Romney i Santorum, bàsicament, però també Gingrich, empren la religió com un canal per mobilitzar els electors republicans per tal de guanyar les primàries. Una part de l’electorat republicà és molt religiós i, de manera particular, és majoritari en alguns estats decisius per guanyar la nominació republicana. Això ho saben els candidats i per això situen la religió o aspectes relacionats amb la religió al centre del debat polític. Els candidats republicans actuals són hereus, cadascun a la seva manera, de la majoria moral impulsada pel tele-predicador Jerry Falwell. El ressorgiment moral republicà defensa l’afirmació d’uns valors morals profundament tancats, els quals, a més de diferenciar-los nítidament dels demòcrates també els separa del pensament conservador liberal propi d’un sector de la societat nord-americana.

La visió religiosa republicana es mou en uns paràmetres allunyats del pensament social conservador present en moviments cristians europeus. Romney, mormó, o els catòlics Santorum i Gingrich, defensen una religió sense ànima social. Més aviat les propostes religioses d’aquests candidats són mers referents culturals sobre els quals es basa la visió més tancada de l’Amèrica profunda. Pels catòlics Santoruum i Gingrich la Doctrina Social de l’Església és una preocupació doctrinal sense cap interès alhora d’ordenar la política dels Estats Units. La construcció del Regne de Déu és només un camí devocional de perfecció personal basat en una interpretació literal de la Bíblia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada