dijous, 29 de març del 2012

No és això






Els drets fonamentals són intocables, per això cal defensar el seu exercici sense més restriccions que les derivades del seu bon us per la convivència civilitzada. No es pot dubtar d’aquest afirmació perquè en ella està l’essència de la societat democràtica avançada. Però hi ha alguns cops que l’exercici d’aquests drets es pot veure alterat per l’aparició d’algunes circumstàncies estranyes al sentit del propi dret. Això és el que ha passat avui en relació al dret a la vaga. Ja comença ser costum que, l’exercici d’aquest dret es vegi alterat per l’actuació de grups extremadament violents que fan del carrer un vertader camp de batalla.

Davant del que he vist al centre de Barcelona avui la pregunta és simple ¿es pot evitar?, ¿tenim les forces de seguretat preparades per combatre aquestes noves estratègies radicals? Avui, en el carrer es sentien masses queixes sobre la impunitat inicial dels violents i la desproporció o desorientació en la seva repressió probablement motiu de la confussió que generen aquest aldurulls. És evident que l’àmbit urbà es transforma radicalment quan es ocupat per persones que, amb la cara tapada, això ja ho diu tot, provoquen l’enfrontament i tota mena de destrossa. Però, la pregunta torna a ser la mateixa: ¿no es podria fer més per controlar preventivament aquestes situacions? ¿ no es podria actuar amb més eficàcia quan el carrer està assetjat per aquests grups de brètols?

Aquestes preguntes en suggereixen unes altres: ¿per què hi ha tanta crispació en certs sectors de la societat? , ¿com gestiona la societat les tensions acumulades que no troben sortida en els canals habituals?, ¿no s’hauran esgotat els medis tradicionals de manifestació del malestar social?, ¿no caldria imaginar altres formes de expressió del descontentament quan alguns dels mecanismes habituals poden quedar contaminats per l’incivisme d’uns pocs?. Considero que la societat no pot habituar-se a donar per normal l’existència d’actuacions incontrolades, de gran violència, que alteren el civisme propi de qui usa els seus drets. No tinc respostes a totes les preguntes. Però és moment de començar-les a fer per tal de que recuperar la dignitat pròpia de qui fa una aturada o una manifestació pel que creu que són els seus drets i la seva justa defensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada