diumenge, 17 de juny del 2012

Alguns musulmans són independentistes


La societat catalana és plural i madura, i per això assumeix les diferents visions polítiques amb normalitat i diàleg. Així, trobem persones que s’afirmen partidàries de la independència, i lluiten activament per ella, altres que són indiferents i persones contràries a aquests plantejaments. El mateix sembla que està passant en la comunitat de catalans musulmans. Segons notícies d’aquesta setmana un grup de catalans musulmans agrupats entorn a l’associació liderada per l’actiu Noureddine Ziani, codirector de l'Espai catalanomarroquí i president d’UCCIC (Unió de Centres Culturals Islámics de Catalunya) UCCIC) s’han manifestat a favor de la independència de Catalunya. Aquest posicionament és de gran transcendència perquè Noureddine Ziani representa una part significativa del col•lectiu dels musulmans d’origen marroquí i, amés, se’l considera una persona molt ben relacionada amb l’Estat marroquí, especialment amb aquells poders ocupats de gestionar intel•ligentment els interessos marroquins a l’estranger, i també se’l té com a persona de confiança de l’actual cònsul del Marroc a Barcelona, diplomàtic amb una passat proper al Front Polisàrio.

El fet un grup de catalans musulmans s’afirmin per la independència visualitza la normalitat de la pròpia comunitat musulmana, especialment la d’origen marroquí. Aquest fet significa que en aquesta comunitat es reprodueixen els mateixos patrons polítics presents en la societat catalana. Això és bo, ja que exemplifica la normalitat d’aquesta comunitat i la seva integració en la societat catalana. Fins i tot, hom podria pensar que la convicció independentista d’aquest sector de la comunitat musulmana es podria traduir en una major comprensió i simpatia respecte al Front Polisàrio i, per què no, en el suport més explícit als plantejaments autonomistes d’alguns moviments amazics.

El camí que cal recórrer per la integració encara és llarg i amb viaranys que requereixen algunes decisions polítiques importants. Per exemple, la construcció de mesquites allí on els oratoris actuals són insuficients per atendre les necessitats de la comunitat musulmana. En aquest sentit, l’associació que presideix Noureddine Ziani, treballa activament per assolir aquest objectiu i, que gràcies a la seva capacitat d’influència, segons es comenta entre la mateixa comunitat, ha aconseguit importants fons que ofereix a les comunitats per afrontar aquest difícil repte de la construcció de les mesquites. Com es veu, la comunitat de catalans musulmans es comença a moure sota el guiatge intel•ligent d’algunes persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada