diumenge, 3 de juny del 2012

Dones catalanes musulmanes


Aquest cap de setmana s’ha celebrat la VI Trobada de Dones Musulmanes de Catalunya. Aquesta iniciativa, organitzada novament pel Consell Islàmic de Catalunya, ha reunit un centenar llarg de dones musulmanes que han parlat sobre “La indústria del futur social”. Durant dos dies vàries professores, unes d’aquí i altres, la majoria, provinents d’universitats marroquines, han abordat diverses qüestions relacionades amb el paper de les dones en la societat global i en les societats pluricultural.

He trobat interessants els punts de vista expressats, ja que ells són el pols de l’estat d’opinió de la comunitat musulmana que lidera el Consell Islàmic de Catalunya. Com és natural, no he compartit tots els punts de vista expressats. Alguns d’ells grinyolen amb alguns punts de vista del pensament modern, com per exemple, negar l’evolucionisme en nom d’una visió creacionista islàmica. Sobre aquesta qüestió, en Xavier Marín, gran expert català en el pensament islàmic, m’ha aclarit que els evolucionistes darwinistes estan mal vistos en el món islàmic i, en alguns països, fins i tot perseguits.

Deixant a banda alguns petits detalls de la meva discrepància considero aquesta iniciativa molt interessant. Com l’encert que han tingut el Consell Islàmic de Catalunya de tenir un petit racó de venda de llibres que ajuden a construir una comprensió europea de l’Islam. Les dones assistents podien comprar el llibre de Asma Lamrabet “El Corán y las mujeres” (editorial Icària) i “Los minaretes de la discordia” llibre col•lectiu prologat per Olivier Roy i editat també per Icària. Aquests dos llibres aporten punts de vista interessants per obrir la comprensió de l’Islam i per situar-lo en el context cultural europeu. Espero que les dones assistents en aquesta trobada gaudeixin i aprenguin de les seves lectures.

2 comentaris:

  1. Hola, Jordi!
    Passa pel bloc "Bloc d'en Manel Filella" i hi trobaràs una sorpresa.
    Espero que t'agradi.

    ResponElimina
  2. manel fiella sodesviao

    ResponElimina