dissabte, 9 de juny del 2012

El diluvi montserratí


Ara fa dotze anys, a la matinada del dia 10 de juny, es produí el gran aiguat, de proporcions diluvials, que ocasionà grans destrosses en el monestir de Santa Maria de Montserrat i en el municipi de Marganell. Entre la nit del divendres 9 i la matinada del dissabte 10 les aigües celestials assolaren la muntanya de Montserrat amb una violència mai vista. Les persones que visqueren l’episodi de les puges el qualificaren de Diluvi i els seus resultats de dantescs. Els resultats, certament, foren de tal magnitud que foren considerats catastròfics.

Davant de la situació creada per la pluja moltes persones es desanimaren perquè creien que era molt difícil tornar a recuperar tot el que les aigües havien destruït. Vaig tenir l’oportunitat d’estar des dels primers moments al costat de la comunitat, i de manera especial, amb el seu abat que feia poc havia estat escollit per aquesta responsabilitat. Poc temps després vaig baixar a Marganell per veure també el mal fet per les aigües desbocades de les torrenteres habitualment seques de la muntanya. Tot era desolació i destrucció.

Al llarg dels següents dies, quan semblava que tot s’havia acabat, poc a poc l’esperança il•luminava el rostre dels membres de la comunitat monàstica perquè estaven segurs que, com tantes vegades havia passat en el passat, el monestir de Santa maria de Montserrat se’n sortiria. Havien patit destruccions per guerres i persecucions religioses i mai havien estat vençuts. Ara calia tornar a superar les adversitats. El desastre de les aigües provocà unes grans mostres de solidaritat entre els catalans i de les seves institucions. Però també fou una ocasió per reconstruir i renovar la trama urbana del santuari amb una projecció de futur. Aquesta actitud de la comunitat monàstica fou un exemple de la força de superació davant dels esdeveniments adversos i la capacitat de mobilització de voluntats per vèncer situacions que podrien abocar-nos a l’abatiment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada