dimecres, 25 de gener del 2017

Els cristians evangèlics i Donald Trump

Donald Trump és president dels Estats Units d’Amèrica gràcies als vots dels blancs cristians evangèlics. Tots els analistes coincideixen amb aquesta dada. El conservadorisme cristià ha estat des de bon començament al costat de Trump i ara pensa treure rèdit del seu suport. Confien cobrar en espècies els seus vots. Per exemple, amb nomenaments de jutges propers als seus interessos o altres decisions presidencials que afavoreixin els seus punts de vista.

Però, aquesta situació se’ls pot tornar en contra i representar un llast pels cristians evangèlics. Michael Gerson en un article al Washington Post apunta les dificultats que poden tenir els evangèlics. La primera, la política deshumanitzadora de Trump vers els immigrants il·legals i l’animadversió amb els musulmans són actituds molt poc cristianes. Els evangèlics hauran de fer, caps i mànigues, per justificar el seu suport a un president que pot anar contra valors cristians universals. En segon lloc, limitar la llibertat d’expressió o de pràctica religiosa que ha insinuat en Donald Trump afecta la primera esmena de la Constitució Nord-Americana i, tot i que es pugui fer per restringir per seguretat els drets d’uns pocs, al final es produeix la limitació dels drets de tots.

La tercera consideració és una derivada de l’anàlisi històrica: quan una religió es veu molt identificada amb una política concreta, tard a d’hora aquesta identificació passa factura a la religió no a la política. Probablement, perquè la política condiciona a la religió i la treu la seva denúncia profètica, la seva capacitat de critica lliure i humanitzada de l’acció de govern. Perquè els cristians, quan es relacionen amb política és per recordar que la dimensió transcendent de la vida i l’adhesió incondicional a la justícia i a l’esperança que donen sentit i eleven l’esperit per damunt de la mundanitat del govern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada