dimecres, 15 de desembre del 2010

El populisme, ni és de dretes ni d'esquerres

El populisme no té pàtries, ni és de dretes ni d'esquerres, simplement existeix. La proximitat de les eleccions municipals activen els populismes de tota mena. Aquests dies els mitjans de comunicació en donen bona compte. Alguns responsables municipals, de tota graduació i color, estan activant mesures populistes encaminades a reafirmar la seva estratègia electoral captadora de vots. Sembla que per alguns polítics tot val per recollir un vot. Tot no val. Per exemple, és obscè pretendre mobilitzar al màxim nombre de ciutadans utilitzant les pors ancestrals en benefici propi per tal d’arribar o mantenir-se al poder.

Aquests dies, alguns responsables municipals han condicionat el reagrupament familiar al civisme del sol·licitant. És una proposta desafortunada. Probablement motivada per l’interès de resoldre un problema de fons, però la solució és desencertada. L'agrupament familiar és un dret bàsic per aconseguir l’arrelament dels immigrants, al marge que és una bona mesura de foment de les polítiques familiars i de cohesió social. Pretendre negar aquest dret segons les pràctiques d'incivisme és, en si mateix, un acte d'incivisme i, probablement, una mesura que té components xenòfobs. És evident que cal combatre l'incivisme, no podem fer una altra cosa si volem defensar tenir una societat oberta, respectuosa i basada en la convivència dialogant. Però, orientar l'incivisme només als immigrants és xenòfob. Hi ha molts incívics que són ciutadans d'aquest país, ¿què es farà amb ells? ¿se’ls traurà el dret a la ciutadania?. Si bé és cert que les ordenances de civisme ja persegueix els comportaments incívics, el que també és cert és que se’ls considera una falta administrativa, no se'ls nega un dret com és el reagrupament familiar.

Aquests temes cal abordar-los, sí, per amb un altre discurs. Decantar-se en la suau pendent del populisme té greus conseqüències per la convivència. No es pot criminalitzar a un col·lectiu definit per causa d'una religió, condició social o situació administrativa. Hem d’estar amatents de frenar aquest populisme que s’infiltra discretament per diferents nivells de la societat. A la fi de tot populisme sempre hi ha una involució de la llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada