dijous, 31 de desembre del 2009

És avui fi d'any?

Com m'he proposat ser educat i correcte m'he fet la següent pregunta: és avui l'últim dia de l'any? i de quin any?. He mirat el meu calendari, és el Serra d'Or de 2009 dedicat a la Secció Phos Hilaron del Museu de Montserrat, i efectivament l'any s'acaba avui. No hi ha cap full més darrere el mes de desembre. Tot l'enrenou que tinc, gairebé petita commoció, prové d'un paper que tinc sobre la taula on estan anotades algunes de les idees genials del 2009 entre les quals hi ha la d'un membre del Consell Escolar de Catalunya que, per respecte a totes les religions i creences, proposà treure el nom de Setmana Santa i Nadal a les vacances escolars o la iniciativa d'un altre directiu escolar de no fer el pessebre per respecte als nens d'altres religions. Si portem aquest absurd al límit avui no podríem celebrar el cap d'any. I si ho fem segur que ofendríem els musulmans, els jueus, els hindús, els budistes, els xinesos en general, els bahaís i altres. Tots ells tenen un altre calendari i l'inici d'any es situa en un altre temps. Ara em dono compte que els cristians hem imposat el nostre calendari a les altres confessions. Estaran ofesos?. O, per el contrari , es senten priviligiats perquè celebren dues vegades l'entrada d'any, mentre que els cristians només una.

Els puristes, que tant es troben a les files dels laïcistes radicals com entre els cristians arreplega tot, pot ser si que en algun moment s'han pogut fer la mateixa pregunta: és avui cap d'any?, cal celebrar-ho? si ho fem, ofenem les altres persones?. Però el sentit comú no convida a anar més enllà del petit divertiment cultural que comporta descobrir que la pluralitat religiosa també afecta el calendari religiós. El calendari civil occidental prové de la tradició cristiana i com a tal està assumit com a distintiu de la nostra societat. Aquesta és l'herència que cal preservar i respectar. A més, la globalització actual fa necessari tenir un codis de relació comuns a l'hora de gestionar el temps. Ja que, alhora de fer qualsevol transacció que implica una data cal que hi hagi una data comunament acceptada.

Pel que fa al respecte l'altre dia vaig sentir unes declaracions molt encertades del portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul. A la pregunta de si ell celebrava el Nadal va respondre que respectava aquesta festa perquè era pròpia del patrimoni cultural de la terra que l'ha acollit i que els seus fills, tots ells musulmans, participen sense cap problema a les festes nadalenques de l'escola. Molt bé per aquestes declaracions. Els laïcistes recalcitrants haurien de copiar 100 vegades les paraules de Mohammed Halhoul. Que tingueu un bon començament d'any i que la felicitat duri tots els dies del 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada