Davant d’una panorama social i polític que no agrada moltes persones ens indignem i revoltem. Ho volem fer dins del marc del que són avui les societats occidentals, els seus valors i principis, i respectant el sistema econòmic de mercat introduint-hi ajustos per fer-lo compatible amb la justícia social redistributiva i equitativa. Aquesta voluntat de canvi s’expressa afirmant la justícia i la igualtat, la necessitat de regeneració democràtica i uns valors i virtuts que defineixen la humanització de la societat. Avui com ahir, o com altres moments, les persones es formulen preguntes similars: ¿com el model econòmic pot generar menys injustícies i desigualtats, sense disminuir-ne de la seva eficiència? o ¿quin és el sistema polític millor per servir al interès comú?.
Totes aquestes preguntes continuen vigents i són més pertinents que mai perquè les disfuncions econòmiques han estat font de moltes injustícies i noves desigualtats. La defensa de la llibertat i el respecte a la diversitat no poden generar desigualtats socials i alterar la cohesió de la societat. Per evitar que això sigui així, L’alternativa socialdemòcrata continua sent plenament vigent si sap retornar al seus fonaments originals. Però aquest retorn als orígens no pot interpretar-se com una crida al fonamentalisme polític. Aquesta tornada als moments inicials exigeix un pensament polític creatiu per evitar qualsevol forma de dogmatisme.
La responsabilitat de la socialdemòcrata avui és afirmar una tradició de pensament i cultura política que neix com a resposta moral a les injustícies socials. Cal renovar aquesta tradició política, no per afirmar acríticament els seus principis sinó per ajustar-los a la realitat i respondre als mateixos reptes morals que els primers socialdemòcrates. El temps canvia les estratègies i els camins polítics, però no altera les consciències i l’esperit de revolta davant les injustícies socials. Els homes i dones del nostre temps segueixen fent-se les preguntes de sempre i però necessiten trobar noves respostes. Cal mirar endarrere per sentir-se partícips d'una esperança de la humanitat i hereus dels seus combats contra la injustícia. Però bàsicament cal mirar al present a fi de identificar les noves injustícies que reclamen la nostra atenció i exigeixen noves respostes que permetin progressar cap un futur millor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada