dijous, 15 d’octubre del 2015

15 d'octubre

Molts catalans sabem que avui fa 75 anys que assassinaren de forma ignominiosa al que era president de la Generalitat, Lluís Companys. Per alguns catalans, en els anys foscos del franquisme aquesta data era un record viscut en silenci. Recordo que quan anava amb el meu pare al cementiri de Montjuic a visitar el nínxol on reposaven les despulles del meu avi sempre acabaven amb el mateix ritual. Primer anaven a una plaça on hi havia vàries tombes entre les quals destacava la del president Macià i després, discretament, retornaven a on hi havia més nínxols per aturar-nos on una làpida de marbre deia “família Companys”. Llavors en recolliment restaven una estona en silenci perquè allí estava enterrat el president Lluís Companys.

 Han passat 75 anys de l’afusellament del president Lluís Companys i algunes de les circumstàncies que causaren la seva mort resten obertes. El procés que el condemnà a mort segueix obert perquè cap autoritat política i judicial han negat la seva legalitat. La mort de Companys fou un assassinat per aplicació de la llei antidemocràtica dels vencedors de la Guerra Civil. Mentre uns tenien la força de les armes, el president Lluís Companys tenia la legitimitat de les urnes. Malgrat els anys passats cap autoritat de l’Estat ha tingut el coratge de declarar nul·la aquesta condemna i reparar la memòria del President assassinat. La Comissió per la Dignitat ha promogut una campanya per aconseguir-ho, però sense cap resultat. Cap dels governs de l’Espanya democràtica han revisat aquest procés i han reparat l’honor de Lluís Companys. El procés militar a Lluís Companys encara està obert, perquè l’acusació de demòcrata i catalanista, no ha estat revocada.

 Desconec les pressions que les autoritats catalanes hagin fet pet resoldre aquesta qüestió. Però anteriorment, en l’època de la política pragmàtica del peix al cova aprofitant la necessitat dels vots de la minoria catalana per formar govern, qui podria haver pressionat a l’Estat per revisar el procés dóna la impressió no insistí prou. Ara, quan commemorem de nou el record de Lluís Companys, hem de reivindicar amb contundència a l’Estat espanyol l’anul·lació del procés militar al president de la Generalitat republicana. Mentre no es faci això es confirma té la sensació de que l’Estat està d’esquena a les institucions històriques dels catalans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada