dijous, 16 de febrer del 2017

La successió de Muhammad – V

L’elecció de Abu Bakr significà la consolidació del domini de la tribu dels Coraix per damunt de les restes de tribus de la Península Aràbiga i l’intent de l’aristocràcia mequí per dominar l’islam. Però els esdeveniments no es desenvoluparen com l’aristocràcia mequí esperava. El curt temps que durà el lideratge de la comunitat musulmana per Abu Bakr no permeté consolidar el domini del poder per part d’aquest grup de mequins. 

Durant aquests primers anys l’islam instituí una meritocràcia alhora de participar en els beneficis del poder. En un lloc destacat, es trobaven els musulmans de primera fornada. Aquells que havien emigrat amb Muhammad de La Meca a Medina, els anomenats muhajirun. No era masses, i dins d’aquest tenien un lloc destacat els anomenats companys de Muhammad. Tot aquest grup de musulmans pertanyien a la tribu dels Coraix. No era un grup totalment homogeni. Sobretot perquè el clan dels Hasim, en el qual havia nascut Muhammad, però també el del seu gendre Alí ibn Abi Talib, volia dominar el poder dels musulmans. Davant d’aquesta situació, els altres clans de la tribu s’hi oposaren, doncs consideraven que el clan Hasim ja havia tingut un paper rellevant en la història de l’islam amb Muhammad. 

El següent grup en importància dins del primer islam eren els ansar, els medinesos que havien acollit als emigrants de La Meca i després s’havien convertit a l’islam. Els ansar junt amb els muhajirun, els emigrants, formaven el nucli essencial de l’islam de la primera època. Després de la conquesta de La Meca, 630, aquest nucli s’amplià, però amb una posició perifèrica o subordinada, amb els mequinesos benestants convertits a darrera hora. Aquest sempre foren considerats uns sobrevinguts i no foren tinguts massa en compte pels musulmans del primer moment. Aquestes gradacions dins de l’islam permeté estructurar el poder, i el repartiment dels beneficis per de les conquestes, segons el temps d’antiguitat de pertinença a l’islam. Certament, a la vista dels esdeveniments d’aquest anys es pot afirmar sens cap mena de dubte que, en els primers moments, el poder de la comunitat estigué sempre sota el control de la tribu Coraix i aquesta s’esforçà per fer no deixar-lo en cap moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada