dimarts, 7 de febrer del 2017

Les hores baixes de les esquerres

L’esquerra política a Espanya està en franques hores baixes. Hi ha molt de soroll entorn als partits d’esquerra, però no tenen bones perspectives electorals. És més, enfront una dreta que està presonera d’innumerables casos de corrupció, incapaç d’abaixar les altes taxes d’atur o afrontar positivament els grans problemes socials provocats per la crisi i que no sap resoldre políticament el debat territorial obert per Catalunya, l’esquerra espanyola, incomprensiblement, no només no treu un bon rèdit electoral, sinó que s’instal·la en greus crisis internes que debilita la seva confiança davant l’electorat.

Alguns analistes afirmen que l’esquerra espanyola es procliu al suïcidi polític. Reiteradament cau en els mateixos paranys. En uns moments que podrien ser propicis per una alternança real en la governança a Espanya, els dos grans partits de l’esquerra, PSOE i Podemos estan instal·lats en unes batalles internes que els porten a la irrellevància política i el ris de ser marginals. Altres partits, d’inqüestionable  solidesa política en el seu moment, els han precedit en aquesta mena d’autodestrucció política. El cas més significatiu fou el PCE i les seves continuades batalles internes.


Podemos es veu sobrepassat per un gran èxit electoral que ha obligat als seus dirigents a passar de l’activisme social a l’acció i a les propostes polítiques. I en aquest terreny naufraguen. Per la seva part, el PSOE està paralitzat per les lluites internes pel poder del partit i les ambicions personals il·limitades d’alguns dels seus barons territorials. Com Saturn devorava els seus fills, el PSOE fagocita els seus dirigents. En la centralitat política, el PSOE no es beneficia del desgast del PP en el govern i els seus casos de corrupció. Tot i que alguna enquesta d’intenció de vot detecta un lleuger repunt a l’alça el PSOE està molt lluny de representar una possibilitat real d’alternativa. És evident que les crisis de Podemos i PSOE no són homologables, però ambdues es donen en el mateix moment i totes actuen en una mateixa direcció: l’esquerra s’està debilitant. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada