divendres, 23 d’octubre del 2009

Paisatge després de la crisi



Ahir tingué lloc a Montserrat el primer sopar debat organitzat per la fundació Montserrat-2025. El catedràtic Anton Costas parlà sobre “Paisatge després de la crisi. Reconstruir el bé comú” davant d'un grup d'empresaris i directius d'empresa. La seva intervenció comença per una diagnosi del moment present. Segons aquest professor l’actual crisi econòmica marca un canvi d’època. No és una crisi econòmica qualsevol. La seva diagnosi es basa en que al darrera de l’actual crisi hi ha la pèrdua dels factors morals que defineixen una vida decent: la justícia, la confiança, la fraternitat, generositat, etc... Són uns moments que, en alguns aspectes, recorden el que foren els anys entre el període de 1870 i 1914 coneguts com la Belle Epoque o Epoca Dorada. Tothom gastava perquè hi havia un crèdit il·limitat i barat que estimulava tenir sous baixos però un sou complementari a través d’aquests crèdits. Però això s’ha acabat perquè l’economia ha entrat en crisi, en part, per la pèrdua dels valors bàsics que donaven confiança al sistema econòmic i l’aparició d’un fenomen econòmic nou: la desaparició del crèdit.

El professor Costa recordà que les teories econòmiques del mercat són viables si es fonamenten també amb uns valors sòlids que permeten, corregir d’alguna manera, les seves ineficiències. Fonamentà el seu judici amb la visió moral que Adam Smith tenia del mercat (Teoria dels sentiments morals). En contra del que es pensa, digué el professor Costa, Adam Smith no era partidari d’un mercat sense regulació o manca de valors que corregissin els seus errors. Tot el contrari. Smith creia profundament en els valors com a sistema per equilibrar els problemes generats per un mercat deixat a la seva iniciativa.

El professor Costa proposà una mirada esperançada a la crisi entenent que és una oportunitat important per corregir el sistema econòmic espanyol. Proposà avançar a partir de 5 eixos (el que anomenà les 5 R). Es un temps per rescatar el concepte públic de crèdit; per recuperar la intervenció del sector públic en l’activitat econòmica malgrat que es generi dèficit; per reconvertir alguns sectors productius; per reformar moltes coses del sector productiu i no únicament el mercat laboral; i per reequilibrar la despesa pública, especialment cal invertir més en els infants i els joves perquè són el futur.

La iniciativa endegada per l’Abadia de Montserrat a través de la seva fundació Montserrat 2025 és molt positiva perquè permet mirar la realitat, sempre plural i plena de matisos, a partir de la defensa d’un sistema de valors sòlids que vertebren la moral cívica. Des de la visió cristiana, l’Abadia de Montserrat, ofereix un espai obert on persones amb diferents responsabilitats econòmiques i socials poden escoltar una anàlisi de la realitat feta a partir d’una defensa clara per aquests valors. La intervenció del professor Costas és un bon exemple de com parlar de la crisi econòmica defensant uns valors que, deia ell, defineixen una societat decent. Considero molt encertada aquesta iniciativa i desitjaria que es consolidés com un espai de trobada útil per avançar en el procés d’humanització de la societat. L’encert d’aquesta proposta és facilitar un espai de trobada on els participants es trobin còmodes per tal de poder expressar-se lliurament. La reserva i la discreció han de ser un dels distintius d’aquests encontres a fi de generar un ambient de confiança que faciliti als participants aportar els seus punts de vista a les qüestions debatudes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada