dilluns, 19 d’octubre del 2009

Mamadou Djouma, una persona honrada

Desprès de tants dies de llegir i escoltar amb preocupació els diferents casos de corrupció i estafa empresarial i política (Gürtel, Millet i altres); la petita noticia, quasi bé un curt allargat sobre el comportament exemplar de Mamadou Djouma semblava un oasi d'esperanca. En Mamadou Djouma, immigrant guineà en atur i situació econòmica precària, va trobar-se 800 euros en un caixer automàtic de La Caixa i els va tornar. Per que no se'ls quedà, si li haurien ajudat a passar les penes? Perquè la seva religió, musulmana, prescriu ser honrat.

Aquesta bona noticia, parla de l’honradesa de les persones. Virtut que practica molta gent, però que habitualment no és notícia. Només, excepcionalment, algú en fa esment com és el cas comentat. Si volem que els valors esdevinguin virtuts cíviques cal parlar-ne més. La societat ha de conèixer quines són les virtuts que volen tenir-se integrades en els nostres comportaments i que hi ha persones que els viuen en la quotidianitat. Només així, les virtuts cíviques seran enteses, conegudes i compartides. Tal com estan els temps no està de més de parlar de valors i virtuts.

L'altre aspecte de la notícia, no gens marginal, es la motivació d’en Mamadou Djouma. El que feu ho va fer per creença religiosa. Això també cal dir-ho. Perquè moltes de les virtuts que volem veure en la societat tenen les seves arrels en les motivacions religioses. Des de la fe es pot construir, en diàleg amb altres creences, una ètica cívica. També es de remarcar que en Mamadou Djouma és musulmà. Bon exemple per aquells que consideren l’Islam l'origen de molts dels mals de la societat contemporània. Amb sinceritat, Mamadou Djouma explicà que “espero que Déu m’ho pagui quan arribi el dia”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada