dimecres, 21 d’octubre del 2009

Ortodòxia – Identitat ortodoxa 1

Les esglésies orientals tenen una concepció eclesial diferent a l’Església Catòlica. Mentre l’església catòlica romana accentua la unitat, i el Papa n'és el seu cap visible; les esglésies orientals tenen una concepció de ben diferent d’elles mateixes. Aquestes esglésies són autocèfales i interiorment preval la la col·legialitat dels bisbes. El resultat pràctic és la gran diversitat d’esglésies en el si de l’ortodòxia.

L’església ortodoxa es considera com l’església cristiana dels orígens amb vocació d’una, santa i apostòlica. De tal manera que les altres esglésies, àdhuc la catòlica, podrien considerar-se integrants d’aquesta concepció àmplia d’església que tenen els ortodoxes. Per això una església ortodoxa considera que té responsabilitat pastoral sobre tots els cristians que viuen en el seu territori canònic, al marge de que siguin ortodoxes o no. La identitat ortodoxa, a banda dels detalls teològics explicats anteriorment, es basa en la negació del primat del bisbe de Roma, el papa, sobre la resta d’esglésies cristianes. L’església ortodoxa es distingeix també per la importància que dóna a la col·legialitat en les preses de decisions.

El símbol de l ‘església ortodoxa és l’anomenada creu ortodoxa. Aquesta consta d’un eix central amb tres travessers. El primer representa la inscripció que hi havia al damunt de la creu de Jesús, el central que és més gran representa on fou clavat en creu i el travesser inferior és el lloc on reposaven els seus peus. Hi ha una variant que representa aquest darrer travesser inclinat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada