dijous, 29 de juliol del 2010

Obama i el lideratge transformacional

Recomano vivament llegir el llibre de Robert Kuttner El desafío de Obama. La crisis y el poder de una presidencia por el cambio publicat per Algon Editores. L’autor, conegut analista polític, identificat amb el pensament lliberal progressista, descriu amb rigor el camí d’Obama a la nominació presidencial i els principals reptes que haurà d’enfrontar un cop escollit president dels Estats Units. L’originalitat del llibre és que fou escrit publicat poc abans de que Barack Obama guanyés les eleccions. El lector trobarà perfectament descrites les virtuts del lideratge d’Obama i la descripció dels temes que havia d’integrar en la seva agenda política en el cas que fos escollit president.

Robert Kuttner, cofundador de la revista política The American Prospect i soci Demos reconegut think tank, insisteix que Obama practica un lideratge de nou tipus, per això és percebut com a singular i diferent als polítics del seu entorn. Practica el lideratge transformador, segons expressió de James MacGregor Burns, gran teòric d’aquests temes. Aquest model de lideratge pretén que les persones es comprometin activament en la construcció de la societat aportant el millor de cadascuna d’elles. Això és el que Kuttner identifica que vol fer Obama per treure els Estats Units de la seva situació de crisi econòmica i de lideratge mundial.

Val la pena llegir amb atenció aquest llibre. Està escrit des de la sensibilitat d’una persona progressista, amant de la llibertat i defensora de l’Estat com a mecanisme corrector de les injustícies socials. L’anàlisi de Kuttner proporciona les bases teòriques per comprendre la naturalesa del lideratge polític transformacional i com es pot construir una agenda de canvi social progressista. Salvant totes les distàncies, moltes de les propostes de Kuttner són aplicables a la realitat política del nostre país i a altres institucions, com l’eclesial, que no són polítiques. Lectura obligada per politòlegs i assessors de campanya i de govern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada