dijous, 24 de juny del 2010

Les persones emprenedores i la nova economia

Les persones emprenedores i la nova economia
22 juny 2010

Durant aquests dies la crisi econòmica omple la majoria de reflexions. Hi ha la sensació que en costarà sortir per més que alguns signes ja indiquen una certa recuperació. Ens hem instal·lat en un pessimisme i una gran desconfiança que es reparteix entre els governants i en les pròpies capacitats. Aquesta crisi, com quasi bé totes, té unes bases reals objectivables i altres, tan reals com les anteriors, que provenen d’aspectes psicològics.

Aquesta doble component exigeix un altre manera d’enfocar aquestes qüestions. De la mateixa manera que es prenen mesures per recuperar l’economia real, també caldria promoure una nova manera d’entendre l’activitat econòmica. En la societat s’ha instal·lat una imatge de l’activitat econòmica basada en el lucre desmesurat i el guant immediat. L’avarícia i les ganes de maximitzar els beneficis ha fet que molts empresaris hagin perdut l’horitzó de que la creació de la riquesa és un bé social. Per això, avui més que mai, cal insistir en el valor dels emprenedors com a creadors de riquesa social. Aquest és el model que té un interès social.

Cal un nou model productiu que es basi en l’activitat dels homes i dones emprenedores que assumeixen el repte d’iniciar negocis i per això arrisquen i aporten idees transformadores per generar riquesa. Ens cal un discurs moral sobre el valor que tenen aquestes persones per la societat. Sinó no és així, al reforma laboral aprovada avui, quedarà coixa i no resoldrà res. Novament s’haurà adoptat la solució fàcil i s’haurà fet caure la crisi en els sectors més febles de la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada